28 Март 2024 г. Четвъртък

Турция осъди сблъсъците пред джамията в София

2011-05-21 16:22:55

Турция остро осъжда расисткото нападение срещу хората, молещи се в джамия в съседна България, в която живеят близо 700 000 етнически турци, пише вестник "Тудейс Заман".

Турската страна призова българските власти да предприемат необходимите мерки за наказване на нападателите.

Анкара очаква в най-скоро българските власти да заловят и накажат извършителите на нападението, потъпкващо едно от най-основните права на хората, се казва в позиция на турското Министерство на външните работи.

Турция смята, че е необходимо България да предприеме необходимите мерки, за да предотврати подобни инциденти в бъдеще. Южната ни съседка смята, че трябва да се отбележи фактът, че атаката се е случила в страна-членка на ЕС.

Припомняме, че в петък няколко души пострадаха при сблъсъците пред джамията „Баня Башъ“ в София, провокирани от симпатизанти на „Атака“. Сред ранените са петима полицаи. Напрежението ескалира, след като около 150 привърженици на „Атака“ се събраха пред джамията „Баня Башъ“ под претекст, че протестират срещу високоговорителите.

Докато течеше традиционната петъчна молитва, няколко хора на Сидеров започнаха да замерят мюсюлманите с яйца. Те скандираха „еничари“, „мекерета“ и „Атака“ и се опитаха да откачат една от тонколоните на джамията.

На митинга пред джамията лидерът на „Атака” Волен Сидеров поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов. Той заплаши, че партията му веднага минава в опозиция, ако не бъдат освободени арестуваните при сблъсъците симпатизанти на "Атака".

 

След инцидента ДПС поиска властите незабавно да потърсят отговорност от извършителите и поръчителите на нападението на джамията.

Абсолютно съм против каквото и да е било етническо нетолерантство, коменира премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че ГЕРБ категорично се разграничава от подобни действия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати