26 Април 2024 г. Петък

Ранената депутатка от "Атака" Деница Гаджева: Между човек и човек има разлика

2011-05-20 20:50:06
Между човек и човек има разлика. Това заяви пред "Панорама" по БНТ депутатката от "Атака" Деница Гаджева, която днес беше ранена по време на сблъсъка между активисти на "Атака" и мюсюлмани пред джамията в София. Изказването й беше в отговор на въпрос дали я притесняват джамиите или църквите и молещите се в тях.

Гаджева се яви в студиото с лепенка на брадата и обясни, че раната й съвсем не е безобидна, а е дълбока и добре, че не е била близо до слепоочието й. 
Агресията не е от страна на Волен Сидеров, а на ислямистите, така Гаджева обясни причината за сблъсъците днес, при които бяха ранени както хора на "Атака", така и мюсюлмани и полицаи. 

Според народната представителка хората от "Атака" са били нападнати организирано, а сред нападателите е бил и Али Юзеиров - основателят на протурската забранена партия "Отоман". Какво са викали наши симпатизанти, какво са викали те, има ли значение, отвърна на въпроса дали представителите на "Атака" са обиждали молещите се. Депутатката обясни, че се е стигнало до запалването на килимчетата на мюсюлманите, след като присъстващите в джамията започнали да хвърлят камъни по протестиращите.

Позицията на "Атака" е, че провокаторите всъщност са мюсюлманите, тъй като джамията имала капацитет за 700 души, а въпреки че присъстващите били 300, те нарочно излезли извън нея. Тези килимчета са поставени в разрез със закона извън очертанията на джамията. Те нямат право да стоят там организирано, обясни Гаджева.Тя определи това като "демонстрация, дори ислямистки фундаментализъм".

Ние не протестираме от днес, а от една седмица. Наша кола обикаля джамията и когато се пускат от минаретата звуци, ние им отвръщаме от колата, разказа още представителката на "Атака" и уточни, че вчера активистите на партията са били заплашени да не идват днес пред джамията.

Народната представителка отхвърли обвинението, че акцията се прави за трупане на рейтинг преди изборите. "Това е зелегнало в платформата на "Атака", какъв рейтинг?!", коментира тя. 

В студиото на "Панорама" присъстваха министърът на образованието Сергей Игнатов и евродепутатът Ивайло Калфин, които бяха единодушни в оценката си за инцидента.

Не е толерантно, не е цивилизовано хора по време на молитва да бъдат притеснявани. А не може и българските полицаи да бъдат наричана еничари, заяви министър Игнатов. Според него такава изява от парламентарно представена партия просто не подлежи на коментар.

Ивайло Калфин пък заяви, че случилото се не е родолюбие, не е и патриотизъм, а точно обратното. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати