26 Април 2024 г. Петък

ДПС искат наказания за атаката на джамията в София

2011-05-20 17:50:39

ДПС иска властите незабавно да потърсят отговорност от извършителите и поръчителите на нападението на джамията в София.

Припомняме, че няколко души пострадаха при сблъсъците пред джамията „Баня Баши“, провокирани от симпатизанти на „Атака“.

Напрежението ескалира, след като около 150 привърженици на „Атака“ се събраха под претекст, че протестират срещу високоговорителите.

Докато течеше традиционната петъчна молитва, няколко хора на Сидеров започнаха да замерят мюсюлманите с яйца. Те скандираха „еничари“, „мекерета“ и „Атака“ и се опитаха да откачат една от тонколоните на джамията.

В декларация Централното оперативно бюро и парламентарната група на партията на Доган осъдиха остро „поредната груба провокация от страна на антиевропейската, крайнонационалистическа партия „Атака”.

„Този път провокацията и агресията на „Атака” беше насочена срещу най-висшето човешко право - правото на вероизповедание“, изтъкват от ДПС.

„В центъра на столицата на европейска България, водени от народни представители от същата партия, крайни елементи на „Атака” нападнаха религиозния храм на мюсюлманите и упражниха насилие срещу мирни граждани“, се казва още в декларацията.

ДПС настоява всички политически сили, които се самоопределят като демократични, незабавно да се разграничат от тази груба провокация.

Държавните власти да вземат незабавно необходимите мерки за опазването на гражданския мир и да потърсят отговорност както от извършителите, така и от поръчителите на този акт, искат още от партията.

 

Според партията само така може да се предотврати по-нататъшна ескалация на напрежението и да се възпре „Атака” да превърне националистическите прояви и верската и етническа нетърпимост в основно средство за правене на политика.

Надяваме се че органите, отговорни за реда, ще бъдат достатъчно безкомпромисни и няма да се повлияят от обстоятелството, че „Атака”е част от управляващото мнозинство, заявяват още от ДПС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати