11 Май 2024 г. Събота

Борисов: Против съм всякакво етническо нетолерантство

2011-05-20 17:29:56

Абсолютно съм против каквото и да е било етническо нетолерантство, заяви пред „Фокус” министър-председателят Бойко Борисов по повод инцидента с митинга на ПП „Атака” пред джамията в София. 

„Дълбоко в себе си съм вярвал и съм подкрепял правото на всеки човек сам да определя своите религиозни възгледи и много пъти съм казвал, че всеки български гражданин може сам да определя къде да се моли – дали в църква, дали в джамия, дали в синагога, дали в католически храм или където и да било. 

Винаги съм давал пример за такава толерантност, като сме подпомагали църкви, манастири, джамията в Стара Загора и навсякъде, където сме имали нужда”, каза Бойко Борисов. 


Винаги съм благодарил на „Атака” и на останалите депутати, които са ни подкрепяли в парламента. Но трябва да кажа, че ако нещо ми е по-скъпо от стабилността, то това е етническата толерантност на хората, спокойствието, мирът и те нямат цена. 

Не искам по никакъв начин да се спекулира и да се извиват ръцете ни, че мнозинството в парламента ни е толкова важно, че да можем да търпим и да преглъщаме подобни действия. 

Надявам се до половин час да излезе и декларацията на партия ГЕРБ, в която ние категорично се разграничаваме от подобни действия”""> 

ПП ГЕРБ винаги е отстоявала най-свещения избор на всеки – избора му на вероизповедание. Споделяме убеждението, че независимо от политическите ни различия, от самоопределянето ни като десни и леви, не можем и нямаме право да поставяме религията като разменна монета за постигане на политически цели.

ПП ГЕРБ се разграничава категорично от агресията, на която днес станахме свидетели, и предупреждава, че да играеш със страха на хората, е опасна игра. Обръщаме се към всички, които определят себе си за отговорни политици да не използваме инциденти като днешния с користни политически цели.

Убедени сме, че МВР служи в интерес на българските граждани и ще направи всичко, което е необходимо да открие тези, които са провокирали днешния инцидент.

Обръщаме се към всички граждани и политически партии да бъдат толерантни към вероизповеданието и всички етноси в България. Никой не печели, когато нарушава или не уважава демократичните права и свободи и застрашава етническия мир в страната. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати