29 Март 2024 г. Петък

Стартът в Испания трябва да оправдае промените във Формула 1

2011-05-20 10:24:45
Гран при на Испания отдавна си е изградила репутацията на най-предвидимото състезание във Формула 1 със скучните и лишени от изпреварвания стартове на пистата "Каталуня".

Средният брой на нормалните изпреварвания от 2.3 на надпревара за 20-те години, откакто трасето край Барселона е част от календара, са достатъчно показателни. За този период надпреварата 16 пъти е печелена от пилота, потеглил от полпозишън, като през 1996 г. Михаел Шумахер стана единственият победител, тръгнал от втора редица на стартовата решетка.

Надежда за промяна на скучната статистика вдъхват промените от новия сезон с гумите "Пирели", въвеждането на подвижното задно крило и завръщането на системата КЕРС, за които "Каталуня" ще бъде първото истинско предизвикателство.

От началото на годината те предоставят жадуваното подобрение на шоуто в първите четири старта. В тях е имало средно по 24.5 изпреварвания чрез преки двубои, като броят им от Австралия към Турция постоянно нараства - от 12 до 29.

Преди седмица и половина на "Истанбул парк" пилотите спретнаха истински спектакъл за зрителите с общо 112 изпреварвания (71 с използването на подвижното задно крило), че чак имаше недоволни от голямото им количество.

"Според мен "Каталуня" ще е истинският тест за промените, коментира изпълнителният директор на "Мерцедес" Рос Браун пред "Ройтерс". - Това е писта, на която традиционно изпитваме трудности с изпреварванията, така че ако има няколко в Барселона, тогава ще можем да определим новите правила като голям успех. Мисля, че точно това ще се случи".

От ФИА се опитаха да засилят ефекта от подвижното задно крило в Испания, като обявиха най-дългата зона за неговото използване от началото на годината. Системата DRS ще може да се активира малко след излизането на старт-финалната права в продължение на цели 830 метра и трябва допълнително да улесни изпреварванията. Към предпоставките за по-атрактивния старт на "Каталуня" влизат новите твърди гуми на "Пирели", както и по-износващата ги настилка на пистата.

 


В събота световният шампион Себастиан Фетел ще се бори за шестия си пореден полпозишън, но неговият сънародник и победител от миналата година Марк Уебър подобрява уверено резултатите си. В Мелбърн австралиецът завърши пети, но във всяко от трите следващи състезания подобри резултата си с по една позиция и сега идва ред за първата му победа от "Хунгароринг" през август.

Уебър също смята, че промените ще окажат положително влияние върху старта в Испания. "Новите правила ще провокират нов тип състезание край Барселона. Тактически за битката в челото ще е важно как ще изберем стратегията със спиранията в бокса и колко полезно ще бъде задното крило при изпреварванията", каза Уебър пред "Ройтерс".

"От началото на годината видяхме доста изпреварвания на писти, които по принцип не са толкова удобни за тях, но "Каталуня" е известна с това си качество и ще бъде истинският тест за правилата. Няма спор, със сигурност ще има повече забавление сега", категоричен е пилотът на "Ред бул".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Формула 1


Новини
Себастиян Фетел продължава наказателната си акция във Формула 1. Световният Шампион бе безапелационен и след перфектно състезание спечели Гран При на Турция.Това бе трета победа от четири състезания з ...
Новини
Английският пилот на "Макларън"Мерцедес" Нико Розберг. Другият англичанин Люис Хамилтън затвърди доброто представяне на "Макларън" и даде трето време.Водачът в класиран ...
Новини
Отборите във Формула 1 продължават да затягат коланите в контекста на икономическата криза. Средният бюджет на тимовете за тази година е 113 млн. евро, пише "Евроспорт", като се позовава н ...
Новини
Люис Хамилтън изпревари Себастиян Фетел към края на състезанието и спечели много драматична победа за Гран При на Китай.С това пилотът на Макларън сложи точка на доминацията на световният шампион, ...
Новини
Световният шампион Себастиан Фетел спечели квалификацията за място преди неделното състезание от Формула 1 за Гран При на Китай. Германският пилот на "Ред бул"Макларън"Мерцедес" ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати