16 Април 2024 г. Вторник

Гневът на ЕС към Албания стана явен

2011-05-20 10:23:59
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предприе безпрецедентна стъпка и отмени посещението си в Албания, в момент, когато в страната отново има спорове заради резултатите от изборите. Високопоставени източници от Европейската комисия отбелязват, че търпението на Брюксел по отношение на страната, която се надява да се присъедини към европейския блок, все повече се изчерпва. 

Напрежението заради местните избори на 8 май, които бяха внимателно следени от ЕС, накара Барозу да отмени посещението си в Албания, което трябваше да бъде част от балканската му обиколка. 

Последните събития изглеждат като тъжно повторение на ситуацията след парламентарните избори на 28 юни 2009, когато социалистите, които са в опозиция, отказаха да приемат резултатите и обвиниха правителството в корупция и фалшифициране на гласовете.

Високопоставени представители на Европейската комисия посочват, че в Брюксел вече губят търпение по отношение на страната и отбелязват, че Тирана рискува историческия си шанс да започне курс към членство в ЕС. 

Наташа Бътлър, говорител на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, призна, че „липсата на политическа зрялост” е характерна за последните събития в страните от Западните Балкани, като даде за пример не само Албания, но и Косово, и Македония.
В Косово някои официални лица вече отправиха открити антиевропейски послания, в частност срещу мисията на ЕУЛЕКС. В Македония албанските партии наскоро поставиха под съмнение Охридското споразумение, на чиято база международната общност спаси малката балканска страна от насилието и хаоса през 2001 година.

Официално от Комисията посочиха, че Барозу ще посети Албания когато политическият климат е по-благоприятен за дискутирането на европейски теми. 

Говорителят на Барозу Пиа Хансен заяви, че не си спомня за друг случай председателят на Европейската комисия да отмени своя визита по подобен начин. 

В сряда върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън призова политиците в Албания да запазят спокойствие и предупреди „да не излагат на риск живота на гражданите”. 

След като опозиционната партия призова за бунт заради резултатите от изборите, Аштън заяви, че малката разлика на изборите за кмет на Тирана означава, че „двете страни трябва да преодолеят различията си и да намерят решение”.
„Сегашната ситуация показва колко е крехка политическата ситуация”, добави върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати