26 Април 2024 г. Петък

Wikileaks: Какво ще стане, ако пак спрат газа на България?

2011-05-20 08:56:48

При поредна газова криза между Русия и Украйна, България ще е по-подготвена и ще може да поддържа 80% от нуждите си в продължение на две седмици, след което правителството ще може да поддържа 50% от нуждите от газ за дълъг период от време.

Топлоцентралите са подготвени за бързо превключване на мазут. Такива сметки прави американския зам.-посланик Сатън в дипломатическа грама от 22 декември 2009 г. [09SOFIA716], публикувана от българския партньор на Wikileaks - Bivol.

Грамата е озаглавена "Какво ще се случи ако газът отново бъде спрян?".

Хранилището в Чирен е пълно, а с Гърция и Турция е сключено споразумение за обръщане на газовия поток при необходимост - пише Сатън. Това може да стане технически за 5-6 часа от Гърция, но заради изпомпването на остатъчния газ са нужди два-три дни докато доставките станат нормални. Реверсивната връзка от Турция е по-сложна, тъй като е нужно преместване на клапани, но може да се задейства за около седмица, става ясно от грамата.

Проблемът е, че количествата през реверсивните връзки не са гарантирани и по преценка на американците, България няма да получи повече от 2 млн. куб/м на ден сумарно от Гърция и Турция, които трябва да дойдат от терминалите за втечнен газ в Северна Гърция и на Мраморно море.

Картината определено изглежда по-оптимистична от драматичните събития през 2009 г, когато рязкото спиране на газа за малко не предизвика технологични аварии и се оказа, че няма аварийна готовност за превключване на топлоцентралите на мазут.

Въпреки, че усилията на България все още не отговарят на европейските стандарти за готовност, правителството на Борисов, което поддържа по-малко комфортни отношения с Москва от предшествениците си "няма да бъде хванато неподготвено като предишното правителство". Остава да се свърши значителна работа по разширяването на газовите хранилища и построяването на регионалните междусистемни връзки - пише американския дипломат в заключение.

В коментар българският партньор на Wikileaks посочва, че две години няма реално свършена работа с газовите връзки. Конкурсът за връзката с Гърция едва сега беше обявен. "Има несвършена работа, или ще я свършат, или промените ще ги продължа” - това каза Борисов по повод вчерашните уволнения на министъра на транспорта и зам.-министъра на енергетиката.

Липсата на напредък по изграждането на междусистемните връзки означава, че прогнозата за зимата на 2012 може да е по същество същата като за 2010. Така две години от мандата на ГЕРБ минаха без да се изградят няколко десетки километра тръби, финансирани от Европа.

В други вече публикувани грами Борисов се оплаква едновременно от заплахите на Путин да ни остави на студено през зимата на 2010 и от липсата на европейско финансиране за междусистемните връзки с Гърция и Румъния, което възлиза на общо 55 млн евро (45 млн към Гърция и 10 към Румъния).

Биволъ,bivol.bg 

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати