16 Април 2024 г. Вторник

Доган: Чувствам големи съпротивителни сили за подкрепа за ГЕРБ на изборите (обновена)

2011-05-19 16:25:15

Вътрешно чувствам много големи съпротивителни сили за каква да е подкрепа за ГЕРБ на предстоящите избори. Това заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган в първата си публична проява от две години насам. Той даде пресконференция в Джебел, където участва във възпоменателен митинг в града по повод майските събития. По-рано, пред събралите се на площада симпатизанти, лидерът на ДПС прогнозира предсрочни парламентарни избори с аргумента, че управлението на ГЕРБ е пълен провал и сигурно ще загуби изборите за президент наесен.

"Моята прогноза за предсрочни парламентарни избори не е на база емоционален изблик и ако управляващите не спечелят президентския вот, то 6-7 месеца по-късно или през пролетта ще
има такива, обяви Доган.

И допълни: "Бъдете убедени, че ще има предсрочни парламентарни избори. След двегодишен провал на изпълнителната власт и президентския вот трябва да си луд, за да управляваш и да запазиш себе си и собствения си задник".

Попитан има ли вариант ДПС да даде по някакъв начин подкрепа за управляващата партия на президентските и местни избори тази есен Доган първо каза, че на този етап все още е рано да се говори. Допълни, че партията му все още е в проучвателен етап. "Твърде рано е, но на този етап ГЕРБ няма тези подходящи кандидати, които да покрият нашите очаквания", допълни той. Разви и тезата, че ГЕРБ няма кадрови ресурс и "доколкото сме информирани, предимно от медиите, кого искат да номинират, сме скептични за тяхната успеваемост на тези избори".

На повторен въпрос значи ли това, че може и да намерят достоен за подкрепа кандидат на ГЕРБ, Доган отговори: "Само ви проверявам колко отчетливо слушате. Вътрешно чувствам много големи съпротивителни сили за каква да е подкрепа. Не вярвам ГЕРБ да намерят такава подходяща кандидатура, освен да ме издигнат мен. Обаче, при положение че аз не съм съгласен, значи не виждам такъв ресурс."

Съмненията за негласна договорка между управляващата партия и ДПС отново се засилиха в последните дни, особено след като депутати от ГЕРБ подкрепиха кандидат на ДПС при избора на членове в новата комисия за конфликт на интереси. При гласуването миналата седмица БСП се изненадаха, че вместо техният представител е избрана номинираната от ДПС Сабрие Сапунджиева. В следващите дни и от левицата, и от дясната опозиция коментираха случая като създаване на нова тройна коалиция. Депутати дори й намериха име - ГАД (ГЕРБ, "Атака" и ДПС).

"Самата семантика на коалиция ГАД е пълно отрицание на такава възможност, звучи дори гадно", заяви по този повод Ахмед Доган.


В отговор на въпрос лидерът на ДПС заяви още, че не се е възприемал толкова сериозно, че да се видя в ролята на президент. Попитан дали ще се кандидатира за поста, отговори още: "Аз съм скромен човек. Моите задължения са ми достатъчни." В последните месеци от ДПС на няколко пъти споменаха, че обмислят дали да издигнат собствена номинация за държавен глава. Не може да се изключи такъв вариант, ако ситуацията го налага, защо да нямаме кандидат, коментира днес и Доган.

В първа публична изява от парламентарните избори преди две години, лидерът на ДПС заяви, че нито той, нито ДПС са изолирани. "Не чувствам изолиран, както и партията, която оглавявам", заяви той. По думите му това е внушение на други политически сили, "на вашите работодатели, които са част от политико-икономически ландшафт на страната". Според него има голям интерес да бъде изолирано ДПС и да се елиминира влиянието му в страната, но това не се получава. "Естествено е да не ни търсят, когато не сме на власт и това подсилва тези внушения, но ДПС никога не е била изолирана и няма да бъде", обяви още Доган.

Заместникът му Лютви Местан пък каза: Нека да определим днешната пресконференция на Ахмед Доган като неговото голямо завръщане.

Лидерът на ДПС коментира и обявените вчера от премиера Борисов смени на транспортния министър Александър Цветков със заместника му Ивайло Московски и на зам.-министърът на енергетиката Марий Косев с депутата Делян Добрев. "Ремонтът се прави не за да се рационализира дейността на правителствено равнище, а по-скоро да му се даде живот", е оценката на Доган.

Той определи работата на кабинета като "политика, която само реже ленти", а правителството на ГЕРБ като "музейна сбирка на лентите". Напомни, че управляващите постоянно се оправдават с наследеното от тройната коалиция, но "след две години вече тази опера не върви".

По думите му правителството е съставено от хора, подбирани на случаен принцип, "без опит, концепция, визия за развитие на страната".

"Познавайки технологията на властта не беше трудно да предположа, че след максимум година и половина управляващото тяло, когато няма какво друго да направи, започва да се самоизяжда. И този процес е явен след Нова година", напомни Доган собствените си прогнози за кабинета "Борисов".

По адрес на изгоненият от партията Касим Дал, Доган заяви: "ДПС е твърде интересен, силен модел и затова е бил атакуван от самото учредяване. Това мисля, че е поредния опит". Повтори, че предстоящите избори ще бъдат много интересни, защото ще решат съдбата на управляващите. "Това явление в такъв момент става подходящ инструмент да се разстрои системата на ДПС, да се създадат съмнения на регионално равнище. Интересно - тъкмо когато реша да се пенсионирам, винаги се измислят подобни проблеми. Не знам защо така още ми създават работа", каза още Доган.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати