Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Май 27
Начало arrow Крими arrow "Месари" източили 8 млн. лв. от бюджета

"Месари" източили 8 млн. лв. от бюджета

  Print E-mail
2011-05-19 14:48:31
източник: dnes.bg

Организирана престъпна група, ощетила държавния бюджет с почти 8 милиона лева, разбиха антимафиоти.

Спецоперация „Месарите” погнала 7 души, извършвали данъчни престъпления. От ГДБОП действали след разследване на информация за регистриране на фирми с цел използването им във „вериги” за неправомерно източване на данъчен кредит.

Антимафиотите установили, че тези дружества търгували предимно с месо и декларирали вътрешнообщностни придобивания от Белгия, Франция, Полша, Румъния и др.

Реализирането на стоките ставало чрез няколко фирми, които осъществявали фиктивна търговска дейност и били контролирани от 7-членната група. 

Веригата от фирми била структурирана на три нива. На първото стояли четири фирми, играещи роля на „липсващ търговец” –  фирми с рисков търговски и данъчен профил, чиито собственици и управители са лица са социалнослаби, неграмотни или слабо образовани.

В тях се съсредоточавало голямо данъчно задължение при реализация на стоката, която минава фиктивно – само по документи. Обикновено те имали назначен персонал и открити банкови сметки, чрез които се регистрирало реално движение на пари.

Общото между тях било, че търгували с еднородна стока, техни доставчици били едни и същи фирми в чужбина, счетоводно били обслужвани от един и същи човек, движението по сметките им също ставало по идентичен начин и декларирали вътрешнообщностни придобивания за милиони левове.

Тези дружества продавали на следващите фирми от второто ниво, които изпълнявали ролята на „буфери”. Точно те продавали стоката от „фиктивните” дружества на реалните такива, разположени на третото ниво в престъпната схема. Второто ниво фирми били три, имали едни и същи доставчици и купувачи, не разполагали с персонал, отчитали разходи за транспорт.

Имали открити банкови сметки, през които минавали пари, предназначени за закупуване на стоката. Движението на средствата имитирало автентичност на доставките към фирмите от трето ниво, които пък вече били с правото да ползват неследващ се данъчен кредит.

Антимафиотите достигнали и до четирите дружества на трето ниво – реални фирми с налични активи, персонал, складова база, които се занимавали с търговия на месо на едро.

Двама от престъпната група са задържани за 24 часа.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Крими
  Новини Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в колата е била и приятелката на ...
  Новини Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дондуков", съобщи ...
  Новини Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще се бди за ...
  Новини Преводът на обвинението срещу Васил Божков и документите за екстрадиция на бизнесмена от Обединените арабски емирства е готов. Това съобщава БТВ, позовавайки се на източник от ...
  Новини Анализатори не очакват реални резултати от обявената от главния прокурор Иван Гешев вчера ревизия на приватизацията от последните 30 години.Финансистът Емил Хърсев коментира пред ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?