25 Април 2024 г. Четвъртък

Преглед на печата: Дянков уволни министър. Лихвите по кредитите у нас замръзват

2011-05-19 05:35:33

„24 часа"

 

Дянков уволни министър

 

Само за ден премиерът Бойко Борисов смени министър, зам.-министър, двама висши чиновници и техни подчинени. После попълни голяма част от овакантените места.

С постовете си се разделиха транспортният министър Александър Цветков, заместникът на Трайчо Трайков - Марий Косев, и шефовете на Патентното ведомство Костадин Манев и на Националната агенция по оценяване иакредитация Иван Панайотов.

Пенсионирани са и всички шефове на КАТ-София и шефове на районни управления на МВР.

Още във вторник вечерта пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ премиерът е съобщил, че днес очаква оставката на Цветков. Партията подкрепила лидера си с твърдения, че тази смяна е наложителна, че се очаква от групата от доста време.

Според неофициална информация вицепремиерът Симеон Дянков е основната причина Цветков да бъде освободен Невъзможно било двамата да работят в екип, твърдят запознати. И припомнят предупреждението на Дянков отпреди дни, че не е доволен от работата на транспортното министерство. До вторник вечерта самият Цветков не е смятал да подава оставка, разказватобаче от ведомството. Изненадващо вчера преди заседанието на правителството той минал през министерството и внезапно отменил всичките си ангажименти.

 

„24 часа"

 

Имаме право да раждаме безопасно

 

В последните дни сме свидетели на опит да се манипулира общественото мнение и да се подклаждат враждебни настроения към хора, които по разбираеми причини са загубили доверие в системата на майчиното и детското здравеопазване в България и търсят начини да осигурят на децата си възможно най-добрия старт в живота.

Не можем да осъдим жени, които не искат да изберат за раждането на детето си атмосферата и условията на българските болници, които често включват остарели медицински практики и незачитане на основни права на родилката. В същото време сме загрижени за нарастващата тенденция от домашни раждания, при които липсва компетентна медицинска помощ.

За пореден път се говори за "мода" и "увлечение" по раждането с минимално лекарско вмешателство, когато всъщност става дума за световни тенденции. Вместо да се обърне внимание на потъпкването на правата на част от жените в родилните отделения, се правят намеци за психическото им състояние.

Подобно отношение е несериозно и неетично. И е време за промяна. Време е Министерството на здравеопазването, директори на болници и родилни отделения, НЗОК, акушер-гинеколози да положат усилия да започнат да прилагат доказалите се световни практики. Може да обобщим тези практики.

 

„Труд"

 

Дянков чисти наред

 

Планът за проветряване на държавната администрация на вицепремиера Симеон Дянков застигна и транспортния министър Александър Цветков. След като през последните дни по заръка на Дянков бяха махнати шефовете на НДК, на НОИ и на комисията "Кушлев", бе пожертван и колегата му в кабинета в комплект със зам.-министъра на икономиката и енергетиката Марий Косев. В четвъртък се очакват промени на високо ниво и в Министерството на земеделието. Слуховете са, че нарочен за уволнение е заместникът на Мирослав Найденов Георги Костов, който отговаря за горите.

 

„Труд"

 

Физическо лице декларира 21 млн. лева даден заем

 

Най-голямата отпусната сума от физическо лице под формата на заеми е 21 млн. лв., сочат данните от подадените до 2 май данъчни декларации на физическите лица. Най-големият получен заем през 2010 г., според данните от обработените данъчни формуляри, е за 13,3 млн. лв., съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Инспекторите на НАП са започнали данъчни проверки на 240 граждани в цялата страна заради разминаване на данните за заемите в данъчните им декларации. Инспектираните са разделени на две групи - първата се състои от 120 души, които не са декларирали непогасен заем, а при предходни проверки и ревизии са оправдавали своите доходи с пари назаем от роднини и приятели. Втората категория проверявани се състои от други 120 граждани, които са посочили в данъчните си документи, че са получатели на заеми, но техните заемодатели не са декларирали подобен факт или има разлика между обявеното между далия и получилия заема.

 

„Стандарт"

 

Бойко уволнява със 120 км в час

 

Поне дузина глави от властта хвръкнаха, докато премиерът Бойко Борисов летеше по магистралата от София до Пловдив и обратно. Хорото на уволнените поведе транспортният министър Александър Цветков. Той подаде оставка след разговор с премиера. В стола му сяда неговият заместник Ивайло Московски. Минути по-късно метлата отнесе зам.-министъра на икономиката Марий Косев. С Русия вече ще преговаря депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Докато министрите се питаха кой е следващият, парламентът освободи шефката на НОИ Христина Митрева.

Следобед майската сеч се пренесе в полицията. Скъсаха пагоните на шестимата шефове на КАТ-София, както и на началниците на II и VII РПУ в столицата. Докато стигна в София, ще има още двама уволнени, отсече под тепетата Борисов. И след минути със службата се простиха шефовете на патентното ведомство Костадин Манев и на агенцията по акредитация - Иван Панайотов.

 

„Стандарт"

 

Сух режим в бар "Темида"

 

Свидетели, адвокати и прокурори вече няма да "зареждат батериите" с по-едно малко преди важни дела в бар "Темида". Култовото заведение, което се намира в самата Съдебна палата в София, от вчера свали огнените напитки от бара си. Остана само хладилникът, натъпкан с ледено студена бира. Служителите на заведението от ранни зори се суетяха, за да изнесат марковото уиски и водка, които красяха витрината зад бармана. Почудиха се дали да не махнат и бирата, но в крайна сметка прецениха, че по едно светло пиво няма да навреди чак толкова на съдебния процес. И пепелниците останаха по масите - напук на забраната да не се пуши в Съдебната палата. Както "Стандарт" писа, в наскоро отвореното ведомствено барче свободно се лееха алкохолни напитки, за което са изпратени две писма до правосъдния министър Маргарита Попова. Вчера тя коментира, че ще се запознае с писмата и бе категорична, че дори 20-30 г алкохол са проблем в Съдебната палата.

 

„Монитор"

 

Лихвите по кредитите у нас замръзват

 

През тази година лихвите по кредитите в България ще останат без съществена промяна, въпреки че в световен мащаб те се покачват заради инфлацията. Това прогнозираха вчера банкери по време на финансовия форум „Шумът на парите". Причините за задържане на лихвените нива у нас са стабилната ни икономика и ожесточената конкуренция между трезорите.

В момента състоянието на българското стопанство е по-добро от това на много държави в еврозоната, а лихвите по кредитите са добре обезпечени, коментираха заети в банковия сектор. От там припомниха още, че инфлацията тласка лихвените нива нагоре в много страни по света, но тази тенденция засега не се пренася на вътрешния пазар.

 

„Монитор"

 

Борисов предприе рокади във властта

 

Рокади в няколко държавни ведомства бяха предприети в рамките само на ден. Министър и още 13 от властта бяха сменени при ударната рокада. Разместванията стартираха вчера сутринта, след като премиерът Бойко Борисов прие подадената преди това оставка на транспортния министър Александър Цветков, който мотивира действията си с лични причини. Още по обяд в Народното събрание постъпи предложение от премиера овакантеният пост да заеме досегашният заместник на Цветков Ивайло Московски.

Депутатите от ГЕРБ приветстваха избора на Борисов. Зам.-шефът на парламентарната група на управляващата партия Валентин Николов прогнозира, че след като избере Московски на поста, което вероятно ще се случи още днес, Народното събрание ще може да осъществява много добро взаимодействие с министерството. Бъдещият транспортен министър и досега се срещаше често с депутатите. Той докладваше периодично пред парламентарните комисии как върви усвояването на европарите в сектора, за което отговаряше пряко на досегашния си пост.

„Монитор"

 

Без тирове по 6 часа в петък и неделя

 

Още от утре влиза в сила забраната за движение на тирове, трактори, комбайни и специализирана строителна техника по магистралите в петък и в неделя. Тежките автомобили няма да се допускат в тези дни по първокласните шосета по шест часа - между 16 ч. и 22 ч. Забрана ще важи също така за предпразничния и за последния празничен ден, когато те се падат в други дни от седмицата. Изключения ще се правят само за камиони, превозващи бързо развалящи се храни и живи животни, решиха още министрите.

По настояване на премиера Бойко Борисов забраната влиза 11 дни по-рано - от 20 май. Отлагането не би било оправдано, ако за това време се загуби дори един човешки живот заради тежкотоварните автомобили, казал на министрите по време на заседанието. През миналата година подобна забрана беше въведена през август, когато масово започват летните почивки и пътищата се натоварват максимално.

 

„Дневник"

 

Вълна от уволнения минава през властта - 13 за ден

 

В историята на кабинета "Борисов" 18 май ще остане като деня на оставките и уволненията. За няколко часа бяха освободени общо 13 души, като за оставката на шефа на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева се знаеше от вторник вечер.

Най-интересните рокади днес бяха на транспортния министър Александър Цветков и на зам. икономическия министър с ресор "Енергетика" Марий Косев. Другите уволнения бяха в агенции и в КАТ - София. Смените изглеждат без връзка една с друга, като само тази на Цветков се очакваше отдавна.

Трябват ми прагматици с поглед в бъдещето, а не философи.

Още двама души ще бъдат отстранени от правителството, докато стигна до София.

Премиерът Бойко Борисов беше твърде пестелив на мотиви. Той обясни рокадите в министерствата с желанието да оптимизира работата с Брюксел и да й наложи по-високо темпо. Това със сигурност важи за транспортното министерство, където оперативна програма "Транспорт" изоставаше много сериозно и министър Цветков нямаше добър диалог с Брюксел.

 

„Сега"

 

Калайджия, шивач, войник, шпионин

 

По-миналата седмица шведското списание "Амелия" съобщи, че търси да назначи пътуващ дописник (пътуваща дописничка). Срещу заплата от почти 4000 евро месечно той/тя да обикаля света и да праща дописки, след като "вкуси атмосферата" в разните морски курорти, хотели, плажове, марини.

Да е добър/добра в плуването и в подводния риболов с акваланг. Да кара водни ски, яхта, сърф, уиндсърф, кайтсърф. Да се подлага на предлаганите в съответния курорт козметични и здравни процедури - сауни, масажи, кални бани и не знам какво още. Да чете книги на плажа, да говори езици и да общува с другите летовници, да купонясва с тях, за да "вкуси атмосферата".

Не е ли това най-хубавият занаят на света?

Не знам. Знам само, че в България условия за кайтсърфинг има в село Лозенец, че кайтсърфистите не "вкусват атмосферата" на футболните стадиони и тенис мачовете, не пият, не пушат, не купонясват, лягат си по здрач, стават преди зори, когато може би ще видят зеления лъч и ще разберат дали не идва лошо време ("лошо време" те наричат безветрието) и техните жени хъката-мъката се примиряват да си лягат едновременно с кокошките, без да "вкусят атмосферата" в увеселителните заведения..

 

„Дума"

 

Кабинетът блокира работата на НОИ

 

Работата на НОИ е била блокирана от два месеца, защото социалното и финансовото министерство са изолирали умишлено Христина Митрева. В крайна сметка се е стигнало дотам, че без нейната оставка колегите й от НОИ нямало как да изпълняват ефективно задълженията си.

Това съобщи самата ексшефка на НОИ вчера малко след като депутатите гласуваха оставката й. Тя категорично отхвърли обвиненията в лошо управление и подвеждащи отчети.

Митрева заяви, че нито веднъж не е била повикана за изслушване в парламента, а Тотю Младенов не се е съобразявал с експертните мнения на служителите на НОИ.

След заседанието на МС вчера бе обявено, че транспортният министър Александър Цветков е подал оставка "по лични причини". От пресслужбата на правителството не бяха съобщени никакви официални мотиви, но следобед Бойко Борисов призна в Пловдив, че още преди две седмици е говорил с Цветков за освобождаването му в присъствието на вицепремиерите. За поста на Цветков бе предложен досегашният му заместник Ивайло Московски.

С обяснението "оставка" бе отстранен вчера и зам.-министърът на икономиката Марий Косев, отговарящ за преговорите за АЕЦ "Белене". Той отрече това да е доброволно и видя политически мотиви. Трайчо Трайков коментира, че "животът невинаги е справедлив".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати