27 Април 2024 г. Събота

Конфискация - при 96 000 лв. разлика между имущество и доходи

2011-05-19 05:25:58
Подобрен вариант закон за конфискацията, който не изисква присъда за престъпление, за да бъде отнето имущество, беше приет вчера от правителството.

Проект повишава разликата между доходи имущество, която ще води до конфискация.  Ако в предишните варианти се изискваше разминаването да е 60 000 лв. сега сумата е 400 минимални заплати или 96 000 лв.

В проекта има и сложна формула за това какво е значително несъответствие в имуществото на фирми. Записано е, че за да им бъде конфискувано имущество, законната им собственост трябва да е с поне със 120 000 лв. по-малка от действителната.

Проектът предвижда, че веднъж попаднал на мушката на комисията за конфискация човекът или фирмата ще трябва да доказва собствеността си за 20 години назад.

В него остава и идеята, че процедурата за конфискация може да започне не само след обвинение за престъпление, но и след извършване на нарушение. Този път обаче е сложен минимален праг на облагата, до която е довело неспазването на закона – 150 000 лв.

Така дребните нарушения няма да попадат под ударите на новия закон.

Не е решен обаче основен проблем – може нарушението да не е извършено от човека, облагодетелствал се от него, а например от чиновник, но конфискацията няма да е за погазилия закона.

Ако се установи, че през последите 20 години доходите и имуществото на човек се разминават с 96 000 лв., може да се отнеме и собственост, която е продадена на далечни роднини като племенници и братовчеди.

Проектът беше приет в седмицата, в която има мисия от експерти на Европейската комисия, които трябва да напишат следващия доклад за България. Последният му вариант беше пазен в тайна, не беше подложен на дискусия и беше огласен едва днес вечерта.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати