27 Април 2024 г. Събота

Вълна от уволнения мина през властта - 13 за ден

2011-05-19 05:19:36
В историята на кабинета "Борисов" 18 май ще остане като деня на оставките и уволненията. За няколко часа бяха освободени общо 13 души, като за оставката на шефа на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева се знаеше от вторник вечер.

Най-интересните рокади днес бяха на транспортния министър Александър Цветков и на зам. икономическия министър с ресор "Енергетика" Марий Косев. Другите уволнения бяха в агенции и в КАТ - София. Смените изглеждат без връзка една с друга, като само тази на Цветков се очакваше отдавна.

Трябват ми прагматици с поглед в бъдещето, а не философи.

Още двама души ще бъдат отстранени от правителството, докато стигна до София.

Бойко Борисов, премиер

Премиерът Бойко Борисов беше твърде пестелив на мотиви. Той обясни рокадите в министерствата с желанието да оптимизира работата с Брюксел и да й наложи по-високо темпо. Това със сигурност важи за транспортното министерство, където оперативна програма "Транспорт" изоставаше много сериозно и министър Цветков нямаше добър диалог с Брюксел.

Заместникът му, който отговаряше за нея - Ивайло Московски, поема поста. Днес правителството гласува и промени в Закона за пътищата, с които част от функциите на транспортния министър се прехвърлят на регионалния. Досега ведомството на Цветков беше против тази идея.

Причините за смяната на Марий Косев водят в друга посока - Москва. Той ръководеше работните групи за строежа на АЕЦ "Белене" и с "Газпром" за доставките. Косев днес опроверга и първоначалната информация, че е подавал оставка, и каза, че причината е "смяна на политическата конюнктура".

Той коментира пред "Дневник", че е възможно отстраняването му да е заради ядрения проект, но не може да го твърди със сигурност. Той отрече да е отстранен заради закона за възобновяемите енергийни източници, както твърдяха народни представители от управляващата партия.

За негов наследник беше посочен депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, зам.-председател на икономическата комисия в парламента. Пред "Дневник" Добрев каза, че в петък му предстои среща с икономическия министър Трайчо Трайков и тогава ще знае ангажиментите си, включително и по АЕЦ "Белене". Той не коментира каква е позицията му за изграждане на втора атомна централа.

"Косев определено не им беше удобен на руснаците, но неговата работа не беше да е удобен на тях, а да защитава българския интерес и той правеше това", коментира вчера Трайков пред "Медиапул". Преди време заместникът му пръв съобщи, че в групата за преговори от руска страна е шефът на "Лукойл България" Валентин Златев.

Самият икономически министър два пъти предизвика остра реакция от руската компания, позволила си безпрецедентна атака срещу член на кабинета. Единият път беше, когато Трайков поиска информация как "Лукойл" формира цените си, а след това с позицията му за договореностите за АЕЦ "Белене" и уволнението на шефа на НЕК, подписал ключово за преговорите допълнение.

Още в първия случай премиерът Борисов реагира срещу министъра си, което даде повод да се очаква евентуалната му смяна. След това обаче стана трудно Борисов да освободи Трайков, защото щеше да изглежда като под натиск от руската страна. Това прави днешното уволнение на Косев да изглежда като жест към Москва в седмиците преди ключовите преговори за финалния договор за строежа на АЕЦ.

Очевидно освобождаването на Цветков и Косев е било подготвяно през последните дни, защото веднага им бяха назначени заместници. Докато за шеф на НОИ явно няма единодушие в управляващата партия. Борисов нарочи Митрева за пенсиониране още преди седмица, тя подаде оставка след натиск от ГЕРБ, днес парламентът бързо я гласува, но до тази вечер нямаше наследник.

Останаха информациите за две кандидатури - отново на депутат от ГЕРБ, Светлана Ангелова, и на икономист с опит в социалната сфера. За част от другите промени може да се предположи, че са свързани и с предизборни назначения на свои хора.

Другите отстранени вчера бяха шефовете на Патентното ведомство и на комисията, атестираща университетите, и беше пенсионирано цялото ръководство на КАТ - София.

Заради първите две рокади, които станаха известни сутринта по време на заседанието на правителството, репортери звъняха по министерства с въпроса "а при вас има ли смени", а в кулоарите на парламента вървяха всякакви информации, които "уволняваха" от двама до шестима заместник-министри. Според непотвърдена информация в близките дни предстои още една рокада, отново от втория ешелон.

Попитан дали ще иска оставката на министъра на земеделието Мирослав Найденов, Борисов отговори, цитиран от "Фокус"Няма, само ако той не си я подаде." Той не потвърди и слуховете, че ще има още оставки на зам.-министри. На редовното заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ във вторник Борисов е съобщил, че ще махне транспортния министър, но не е посочил други. Въпреки това в ГЕРБ се заговорило, че ще има още отстранени, разказаха депутати.

Защо

Днес от пресцентъра на транспортното министерство разпратиха до медиите съобщение, в което като причина за оставката на Цветков са посочени"лични мотиви". "Мотивите за оставката ми са изцяло лични"В БДЖ нещата вървят добре, в момента там се прави реформа, каквато не е имало от двадесет години насам."

В отговор на въпрос той каза, че не се сеща за нещо, което евентуално да представлява интерес за прокуратурата. Депутати от ГЕРБ обаче още преди месец казаха неофициално, че срещу него тече проверка в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и се чака резултатът от нея, за да бъде решена съдбата му.

Преди половин година в медиите се появи информация, че Цветков и няколко негови подчинени са разследвани за злоупотреби около проекта за изграждането на терминал за комбинирани превози на жп гара Драгоман.

Политици от опозицията също имаха информация за разработка в спецслужбата. Не е известно дали тя е приключила. Днес обаче вицепремиерът Цветан Цветанов каза "Александър Цветков не е представлявал интерес за службите" и отказа повече разяснения.

Оставката съвпадна с одобряването на промените в Закона за пътищата, които предвиждат създаването на национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти". Транспортното министерство възразяваше срещу промените, според които само министърът на регионалното развитие ще отговаря за разработването на дългосрочна стратегия за пътната инфраструктура.

Цветков имаше сериозни забележки срещу създаването на новата национална пътна компания основно заради дублирането на дейности с пътната агенция. Промените в закона трябваше да минат през правителството още на 16 март според министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев, но станаха факт едва на 18 май.

От екипа на вицепремиера Симеон Дянков, който наблюдава работата на транспортното министерство, коментираха пред "Дневник", че не са доволни от работата на Цветков и от известно време смятат, че той трябва да бъде освободен. Многократно критики към действията му отправяха и депутати на управляващите.

Темата е била обсъждана неведнъж, разказаха за "Дневник" източници от ГЕРБ. Въпреки че от дълго време вървеше слух, че Цветков ще бъде махнат, а във вторник Яне Янев от РЗС го каза и открито, въпреки че ръководството е било предупредено, смяната му донякъде изненада ГЕРБ - депутати напомниха, че той многократно е устоявал на натиск за отстраняването му от различни посоки - и от министри, и от среди в управляващата партия.

"Животът не е съвсем честен"

По повод решението за освобождаването на Марий Косев икономическият министър Трайчо Трайков каза, че то е било съгласувано с него. На въпрос за причините за смяната му той заяви пред "Дневник"Не искам въобще да акцентирам върху това, защото по-важното е, че трябва да се оценява хубавото, което е свършил, а той е свършил доста хубави неща." 

Оценката на Трайков е, че Косев е свършил много работа по управлението на големите енергийни проекти и по подготовката на законодателните промени, "но се натрупва напрежение". "Животът не е съвсем честен, но в името на общата работа трябва да се върви напред", каза пък Трайков пред "Медиапул"Косев определено не им беше удобен на руснаците, но неговата работа не беше да е удобен на тях, а да защитава българския интерес и той правеше това." Пред "Дневник" Трайков заяви, че е предложил на мястото на Косев депутата от ГЕРБ Делян Добрев.  Според Трайков той е един от най-качествените народни представители и включването му в екипа на министерството ще е от голямо значение за бъдещата работа в енергийния сектор.

Версиите на политиците в парламента за рокадите варираха от "породени от лобистки интереси" до "предизборно изпускане на парата и демонстрация, че Борисов дърпа всички конци". Левицата очаква оставките на министрите Трайчо Трайков, Мирослав Найденов и Нона Караджова.

Следващи рокади обаче нямало да отменят намерението им да поискат недоверие на кабинета. "Синята коалиция" пък се закани да иска гласуване срещу правителството заради "Белене". От "Атака" се възмутиха, че не са запознати с рокадите, и поискаха обяснения от премиера защо ги прави сега.  

Бившият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Боян Биолчев беше назначен днес за шеф на Националната агенция за оценяване и акредитация и за председател на акредитационния й съвет. Заповедта за назначението му е на премиера Бойко Борисов. Досега на поста беше Иван Иванов. Биолчев ще има 6-годишен мандат. За членове на Акредитационния съвет на агенцията, също с 6-годишен мандат, са назначени Валерия Фол, Тодор Кертиков, Камен Иванов, Радослав Гърчев и Иван Върляков.

Ведомството одобрява новите университети и оценява специалностите в сегашните. Ролята му в образованието е огромна, от решенията му зависят всякакви финансови и кадрови въпроси, засягащи висшите училища. В началото на май депутатът от ГЕРБ Любомила Станиславова заяви, че са били поискани 600 000 евро подкуп от желаещи да инвестират в нов университет във Видин. Парите били поискани от агенцията за оценка и акредитация, за да бъде дадена положителна оценка на проекта.

Това не беше единствената смяна в образователната система вчера - премиерът назначи проф. Кирил Топалов за шеф на фонд "Научни изследвания" към просветното министерство. Фондът разполага с около 60 млн. лв. годишно, които отпуска за научни проекти. Преди два месеца шефът му проф. Емил Хорозов напусна изненадващо. Това стана, след като излязоха резултатите от проверката на работата на предшествениците му.

В интервю за "Дневник" Хорозов каза, че във фонда има лобизъм, злоупотреби за милиони, измами, корупция. Новият шеф Топалов е писател, драматург, преводач, бил е дипломат. Роден е през 1943 г. Първите коментари за назначението му бяха скептични, защото няма опит в управлението на финанси, нито е бил мениджър, нито областта, в която е работел, има нещо общо с проектите, които фондът одобрява.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати