25 Април 2024 г. Четвъртък

Митрева е подложена на сериозен натиск, твърди Хасан Адемов

2011-05-18 07:11:23

Върху шефа на НОИ Христина Митрева, която хвърли оставка, е оказван изключително сериозен натиск, заяви пред Нова телевизия депутатът от ДПС и зам.-председател на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

"Не мога да разбера как ГЕРБ, от една страна, благодари на Христина Митрева за добрата работа, а от друга - я принуждава да си подаде оставка", коментира той.

Оставката на Митрева дойде два дни, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че трябват кадрови промени в ръководството на НОИ заради несъгласие с управлението на финансите, съсредоточени в него.

"НОИ се управлява от Надзорен съвет, а управителят се избира от Народното събрание. Изведнъж представители на изпълнителната власт казват, че тя трябва да си подаде оставка", възнегодува  Адемов.

Според него причината за това е, че намаляват приходите в бюджета от осигурителни вноски. 

"Само за първото тримесечие те са намелели с около 100 милиона лева. Това означава, че НОИ и министърът на финансите не правят всичко възможно за събиране на осигурителните вноски", смята депутатът от ДПС.

 

Управителят на Националния осигурителен институт Христина Митрева се очаква да изложи днес мотивите си напускането на поста.

В изпратено вчера писмо до председателя на парламента Цецка Цачева Митрева посочва, че иска да бъде освободена поради снемане на политическото доверие от управляващите.

В писмото й се казва, че НОИ е социална институция и с информацията, която се тиражира в медиите, се създава сериозно обществено напрежение, което прави невъзможно изпълнението на служебните й задължения и дестабилизира институцията като цяло.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати