25 Април 2024 г. Четвъртък

"Порто" и "Брага" излизат в Дъблин по пътя към славата

2011-05-18 05:46:53
Португалските "Порто" и "Брага" излизат тази вечер във финала в Лига Европа в Дъблин. Предварителните прогнози сочат "драконите" като ясен фаворит за отличтието, но съперникът им продължава историческото си представяне и ще вложи всички усилия в мача. Двата клуба са известни в Португалия с добрите си отношения. В Дъблин обаче те ще влязат в спор за купата, висока 65 см и тежаща 15 кг.

"Порто" излиза в двубоя със самочувствието на непобедим отбор. Съставът на Андре Вилаш-Боаш стана шампион, като не загуби нито един мач в първенството. Така "драконите" изравниха постижението на голремия си съперник "Бенфика" отпреди близо 50 години.

Освен това "Порто" спечели Суперкупата на Португалия и ще играе на финала за Купата на страната. В Лига Европа съставът е безкомпромисен. Само в четирите си мача от четвъртфиналите и полуфиналите Радамел Фалкао и съотборниците му вкараха 17 гола на "Спартак" (Москва) и "Виляреал".

Воденият от Домингош Пасиенсия "Брага" показа, че няма притеснения да играе срещу големите. Отборът вече преодоля в Европа "Селтик", "Севиля", "Ливърпул", "Динамо" (Киев) и "Бенфика", въпреки че в никой от тези двубои не беше феворит.

"Порто" има в музея си две купи, показващи, че "драконите" са ставали шампиони на Европа - от 1987 и от 2004 г. Там са две междуконтинентални купи, Суперкупа на Европа и Купата на УЕФА от 2003 г. Единственият значим успех в 90-годишната история на "Брага" е спечелването на Купата на Португалия.

Най-важното предизвикателство пред Пасиенсия и футболистите му е да спрат неукротимото дуо между Фалкао и Хълк. Колумбийският нападателпостави рекорд в евротурнирите, като вече има 17 гола в Лига Европа само този сезон. Хълк е отбелязал осем до момента. "Брага" обаче показва отлични умения в защита.

В португалското първенство "Порто" спечели и двата си мача с "Брага" по пътя към 25-ата си титла. Третата им среща е голямото предизвикателство между Вилаш-Боаш и големия му любимец, свързал го с футбола Пасиенсия. Двамата млади треньори вече поеха по големия път и привлякоха интереса на водещите европейски отбори.

Букмейкърът Sportingbet дава коефициент 1.444 за победа на "Порто". Евентуалният краен успех на "Брага" е оценен на 3.75, а равенството е 7.00.

Дъблин очаква с нетърпение двубоя на португалските отбори. Икономическият ефект за ирландската столица се оценява на 25 млн. евро. Освен това УЕФА спонсорира изграждането на ново игрище за децата в Дъблин.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Футбол


Новини
Българският треньор Красимир Балъков привлече в екипа си Илия Груев. Новият помощник се появи на снимки при първата тренировка на "Хайдук" (Сплит) в Хърватия.В момента Груев е асистент на ...
Новини
Благоевградският Пирин няма да участва в първенството на „А" група през следващия сезон. Това стана ясно след заседанието на Изпълкома към БФС, предаде репортер на Topsport.bg. ...
Новини
Звездата започна мача извън титулярите, заради проблем с глезена. В средата на първата част обаче, Ола Тойвонен напусна с травма и това накара селекционера Ерик Хамрен да заложи на Ибра. ...
Новини
Холандският специалист Мартин Йол ще наследи Марк Хюз на мениджърския пост във "Фулъм", съобщи клубът.Бившият наставник на Димитър Бербатов в "Тотнъм" е подписал ...
Новини
България остана с минимални шансове за Евро 2012, след като "лъвовете"Родните ни национали вече са с пет точки в група "G", колкото има и Швейцария, а черногорците и Англия са ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати