26 Април 2024 г. Петък

Вече няма спирачки пред вотовете на недоверие

2011-05-18 05:29:52
Веднага след като Конституционният съд (КС) се произнесе срещу възможността парламентарното мнозинство да блокира за шест месеца правото на опозицията да иска вот на недоверие, БСП обяви, че започва консултации за гласуване срещу кабинета "Борисов". Лидерът на левицата Сергей Станишев уточни, че този вот ще бъде лично към премиера Борисов, който носи отговорността за цялостната политика на правителството.

С решение от понеделник Конституционният съд заличи текста от правилника на Народното събрание, който забраняваше половин година след успешен вот на доверие за цялостната политика на кабинета да му се иска недоверие. През януари Бойко Борисов получи доверие с гласовете на ГЕРБ и "Атака". Събитието мина на фона на заявките на БСП, че ще търси консултации за вот срещу правителството заради скандала "Тановгейт".

Според правилника на парламента, след като е получено доверие по дадена тема, през следващите 6 месеца тя не може да е повод за обратния вот. Доверието обаче беше за цялостната политика на кабинета "Борисов" и така опозицията на практика не можеше да иска недоверие по какъвто и да било повод до края 20 юли.

Според КС това води до необосновано ограничаване правата на малцинството. В решението си съдът обяснява, че "вотът на недоверие не е само средство за осъществяване на парламентарен контрол и търсене на политическа отговорност, а и възможност в Народното събрание да бъдат поставени на широко обществено внимание съществени проблеми в управлението и политиката на мнозинството". 

"Отваря се възможност за злоупотреба с правото на правителството да иска вот на доверие и така да прегради напълно възможността на опозицията да внася вот на недоверие било по цялостната политика, програмата на правителството или по конкретен повод. Това би довело до диктатура на мнозинството и до ерозия на политическия плурализъм, който е в основата на политическия живот", заключават конституционните съдии.

Според БСП решението на съда е шамар за правителството и премиера Бойко Борисов. "Това е сериозен удар по политическото високомерие и професионалното самочувствие, включително на юристите в ГЕРБ и на правните експерти, които съветват премиера и правителството", заяви Ангел Найденов.

Станишев обяви, че партията му започва тази седмица консултации за определяне на темата за искане на недоверие. За левицата това са видимите провали на управляващите в социално-икономическото развитие. "Да внесат вот на недоверие по тази тема към "социалния си президент", посъветва ги зам.-председателят на групата на "Синята коалиция" Ваньо Шарков. Пред "Дневник"Няма да участвам в никакви консултации с тези хора."

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан не отговори дали партията му ще внесе искане за недоверие. Каза само, че ще участва в консултациите. След решението на съда, което е очаквано за нас, няма формална пречка за искане на недоверие, въпросът е за конкретни разговори и основания за искането, допълни той.

Лидерът на РЗС Яне Янев, която има петима представители в парламента, заяви пред "Дневник", че ще подкрепи вот на недоверие само ако има гаранции, че ще бъде обърнато парламентарното мнозинство. Другото би било бутафория и буря в чаша с вода, което е несериозно, смята Янев. Според информацията му ГЕРБ подготвяли промени в кабинета в навечерието на президентските избори и един вот на недоверие само можел да стабилизира властта.

Искане за недоверие към правителството могат да внесат 48 депутати. БСП има 40, ДПС - 35, "Синята коалиция" - 14, РЗС - 5. ГЕРБ има 117 народни представители, а шест независими обявиха в декларация, че подкрепят правителството. "Атака", която винаги е била за кабинета, има 20 депутати, а лидерът й Волен Сидеров, който напоследък зачести критиките си към премиера, не коментира ще участва ли в консултации, инициирани от БСП.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати