24 Април 2024 г. Сряда

Правителството осигури влизането на всеки в университет

2011-05-18 05:27:50
Правителството раздува безпрецедентно приема в университети, въпреки че кандидат-студентите стават все по-малко. Всеки, който поиска да учи във висше училище, ще може да го направи, ако на днешното си заседание правителството гласува местата в университетите да се увеличат с 5309 в сравнение с миналата година.

Така първокурсниците ще станат над 71 хил. Вчера на задължителната матура по български език и литература се явиха около 64 хил. ученици (почти с 14 хил. по-малко от миналата година).

От правителството обясняват намерението с принципа за широк достъп до висше образование. "Увеличен е планираният прием по приоритетни за обществото области като природни науки, математика и информатика, технически науки, здравеопазване, спорт", се казва в съобщението на кабинета.

През последните две кандидатстудентски кампании приемът също беше увеличаван, което доведе до няколко допълнителни класирания в големите университети, като повечето не можаха да запълнят местата.

Влизането във висши училища се улеснява и от това, че повече специалности ще са достъпни с оценките от матурите. Само седем висши училища не признават резултатите от държавните зрелостни изпити, но само заради спецификата на обучението.

Сред тях са медицинските ВУЗ-ове и академиите по изкуства. В Софийския университет обаче почти във всички специалности може да се влезе и с матура, но оценката от нея е с по-малка тежест спрямо резултатите от изпитите. Те се умножават по три, докато от матурите - по коефициент 2, 2.5 или 2.7.

Има специалности като физика и педагогика, в които се приема само с матура. В Техническия университет - София, за всички специалности се признават матурите по физика и математика, като оценките от тях са равни на тези от изпитите. В Университета за национално и световно стопанство се влиза с единния приемен изпит, а матурите участват в балообразуването.

В началото на май правителството вдигна университетските такси с между 20 и 200 лв. за различните специалности. Най-евтино излиза обучението по хуманитарни науки, най-скъпи са медицината и специалностите по изкуствата.

По-скъпо ще е правото в Софийския университет "Св. Климент Охридски", което вече ще е 500 лв. годишно - с 30 лв. повече, отколкото в момента. Правото в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) ще е 554 лева годишно, като там поскъпването е с почти 100 лв.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати