29 Март 2024 г. Петък

Шефът на МВФ под натиск да напусне поста

2011-05-17 20:32:22
Арестуваният в неделя по подозрения за сексуално насилие директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан в момента е под силен натиск да освободи поста, предаде "Гардиан". В същото време с всеки ден се увеличава списъкът на имената от финансовия свят, за които се смята, че е много вероятно да поемат поста, пише "Ройтерс". 

"Като се има предвид ситуацията, че не се призна за виновен, той трябва сам да осъзнае, че ощетява институцията", коментира австрийският министър на финансите Мария Фектер. 

Нейната испанска колега, Елана Салгадо смята, че тези обвинения са доста сериозни и Строс-Кан трябва да обмисли евентуално отстъпване от поста. "Ако трябва да покажа своята солидарност към някого, то това ще бъде нападнатата жена, ако е истина това, което казва", добавя още тя.

Други европейски политици изразиха повече подкрепа. "Аз съм много тъжен. Той ми е добър приятел", каза в понеделник министър-председателят на Люксембург Жан-Клод Юнкер. "Не ми харесаха кадрите, които видях по телевизията", допълни още той във връзка с репортажите, показващи Строс-Кан с белезници.

Случаят разтърси целия финансов свят, след като ръководството на МВФ се беше заело да се справи с европейската дългова криза. Институцията беше начело на спасителните действия за Гърция,  Ирландия и Португалия, а Строс-Кан беше един от най-върлите поддръжници на тези действия, посочва "Гардиън". 

Бордът на МВФ се събра в понеделник, за да обсъди кризата, но изявления нямаше. Постът на директор временно пое заместник-директорът Джонатан Липски като посочи, че ще остане до изтичането на мандата му през август. 

Като евентуални кандидати за поста на Строс-Кан се спрягат бившият британски премиер Гордън Браун, френският финансов и икономически министър Кристин Лагард, бившият турски министър на финансите Кемал Дервиш, изпълнителният директор на Дойче банк Джузеф Акерман, египтянинът Мохамад Ел-Ериан. Той е изпълнителен директор на най-големия облигационен фонд в света - Pacific Investment Management Company (Pimco). 

Министерството на външните работи на Китай излезе с позиция, че новият директор на институцията трябва да се избира "прозрачно, честно и според заслугите". 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати