Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Ноем 20
Начало arrow Наука и образование arrow Има условия за живот извън Слънчевата система

Има условия за живот извън Слънчевата система

  Print E-mail
2011-05-17 16:18:05
източник: dnes.bg

Френски учени потвърдиха, че на скалиста планета на орбита около близка звезда съществуват главните условия за живот, съобщи  "Дейли телеграф".

Модел на планетата Глийзе 581d показва, че тя има потенциал да е достатъчно топла и влажна, за да има живот като земния. Тя е на орбита около червеното джудже 581, което е на около 20 светлинни години от Земята. Това прави звездата една от най-близките до нас.

Глийзе 581d е във външния край на "златната зона" около звездата, където не е нито прекалено горещо, от което водата да се изпари, нито прекалено студено, та водата да е вечно замръзнала. Температурата й е каквато трябва, така че водата да е в течна форма.

Атмосферата е плътна и климатът е не само стабилен, но и достатъчно топъл, за да има океани, облаци и валежи, посочи в съобщение за пресата френският Национален център за научни изследвания.

Известни са повече от 500 планети, обикалящи около други звезди. Екзопланетите получават името на звездата си и латинска буква, съответстваща на реда на тяхното откриване. Досега най-голям интерес от планетите около Глийзе 581 привличаше Глийзе 581g. Миналата година беше обявено, че масата й е приблизително колкото земната и също е в "златната зона".

След това обаче много специалисти се отказаха от нея, като някои дори допуснаха, че тя може въобще да не съществува и да е направена грешка заради "подскачане" на звездната светлина. По-голямата от нея Глийзе 581d е с маса, която е седем пъти по-голяма от тази на Земята, а размерът й е два пъти по-голям, показва новото изследване.

Планетата беше открита през 2007 г. Първоначално се смяташе, че на нея не е уместно да се търси
живот, защото до нея достига само една трета от слънчевата светлина, която облива Земята, а и може да е обърната към звездата си само с едната си страна.

Моделът, създаден от климатолозите на Националния център за научни изследвания, показва изненадващ потенциал. Нейната атмосфера натрупва добре топлина благодарение на плътния парников газ въглероден двуокис, а червената светлина от звездата прониква през атмосферата и затопля повърхността.

"Във всички случаи температурата позволява на повърхността да има течна вода" - изтъкват учените.

Глийзе 581d все пак е доста негостоприемна. Плътната атмосфера и дебелите облаци оставят повърхността в постоянен червен здрач, а голямата маса означава, че гравитацията ще е два пъти по-голяма от земната". За да се стигне от Земята до Глийзе581 d, е необходимо да бъдат разработени нови технологии.

На космически кораб, който се движи със скорост, близка до тази на светлината, ще са му необходими 20 години. При сегашната ракетна технология обаче са нужни 300 000 години.


  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Наука и образование
  Новини Уверявам ви, балообразуването е най-проверяваният сегмент в системата.Това посочи Ваня Кастрева в ефира на БНТ.Тя информира, че в Националната природо-математическа гимназия има 9 ...
  Новини Юристът Атанас Семов написа статия, в която разгроми българското образование, но се оказа, че никой не иска да я публикува. Явно неудобните истини у нас не се изричат и никой не иска да говори за ...
  Новини Ученик е поставил видеокамерата в тоалетната на ППМГ "Гео Милев"-гр. Стара Загора.Това е установило разследването след като ученички забелязаха устройството и сигнализираха ...
  Новини Днес България отдава почит на народните будители - книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния ...
  Новини Полицията в столицата все още изяснява всички факти и обстоятелства около вчерашния инцидент, при който ученик удари учителка в класната стая.Припомняме, вчера, 8 юни, деветокласник удари свой ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?