28 Март 2024 г. Четвъртък

Има условия за живот извън Слънчевата система

2011-05-17 16:18:05

Френски учени потвърдиха, че на скалиста планета на орбита около близка звезда съществуват главните условия за живот, съобщи  "Дейли телеграф".

Модел на планетата Глийзе 581d показва, че тя има потенциал да е достатъчно топла и влажна, за да има живот като земния. Тя е на орбита около червеното джудже 581, което е на около 20 светлинни години от Земята. Това прави звездата една от най-близките до нас.

Глийзе 581d е във външния край на "златната зона" около звездата, където не е нито прекалено горещо, от което водата да се изпари, нито прекалено студено, та водата да е вечно замръзнала. Температурата й е каквато трябва, така че водата да е в течна форма.

Атмосферата е плътна и климатът е не само стабилен, но и достатъчно топъл, за да има океани, облаци и валежи, посочи в съобщение за пресата френският Национален център за научни изследвания.

Известни са повече от 500 планети, обикалящи около други звезди. Екзопланетите получават името на звездата си и латинска буква, съответстваща на реда на тяхното откриване. Досега най-голям интерес от планетите около Глийзе 581 привличаше Глийзе 581g. Миналата година беше обявено, че масата й е приблизително колкото земната и също е в "златната зона".

След това обаче много специалисти се отказаха от нея, като някои дори допуснаха, че тя може въобще да не съществува и да е направена грешка заради "подскачане" на звездната светлина. По-голямата от нея Глийзе 581d е с маса, която е седем пъти по-голяма от тази на Земята, а размерът й е два пъти по-голям, показва новото изследване.

Планетата беше открита през 2007 г. Първоначално се смяташе, че на нея не е уместно да се търси
живот, защото до нея достига само една трета от слънчевата светлина, която облива Земята, а и може да е обърната към звездата си само с едната си страна.

Моделът, създаден от климатолозите на Националния център за научни изследвания, показва изненадващ потенциал. Нейната атмосфера натрупва добре топлина благодарение на плътния парников газ въглероден двуокис, а червената светлина от звездата прониква през атмосферата и затопля повърхността.

"Във всички случаи температурата позволява на повърхността да има течна вода" - изтъкват учените.

Глийзе 581d все пак е доста негостоприемна. Плътната атмосфера и дебелите облаци оставят повърхността в постоянен червен здрач, а голямата маса означава, че гравитацията ще е два пъти по-голяма от земната". За да се стигне от Земята до Глийзе581 d, е необходимо да бъдат разработени нови технологии.

На космически кораб, който се движи със скорост, близка до тази на светлината, ще са му необходими 20 години. При сегашната ракетна технология обаче са нужни 300 000 години.


източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати