20 Април 2024 г. Събота

Славчо Атанасов съди държавата заради съкровище

2011-05-17 16:11:32

Пловдивската община завежда съдебно дело срещу държавата. В него тя ще претендира за собственост върху Панагюрското златно съкровище.

"Достатъчно много чакахме Министерството на културата да ни върне съкровището, което е собственост на Регионалния археологически музей”, заяви кметът на Пловдив Славчо Атанасов.

Градоначалникът припомни, че златните съдове са изнесени от града през 1974 година, тъй като музеят е нямал специални мерки за сигурност, с каквито разполага в момента.

"Златното съкровище е регистрирано в Археологическия музей и оригиналът е редно да седи тук и да напуска витрините само по време на изложби на други места”, твърди директорът на музея Костадин Кисов.

Кметът Атанасов извади и още един коз в бъдещото дело срещу държавата и Министерството на културата.

 

"Имаме документи, че пловдивската община е платила по 300 хиляди лева на всеки един от братята, открили Панагюрското съкровище, докато министерството няма документи за собственост”, обясни Славчо Атанасов.

Според кмета единственият аргумент на културното ведомство е, че съкровището е световен шедьовър и е на всички българи, затова не трябва да бъде в Пловдив.

"И аз смятам, че съкровището е на всички, но неговото постоянно място е в Пловдив, защото Пловдив не е на планетата Марс, а е част от България”, заключи разсъжденията си пловдивският градоначалник.

Тази сутрин в Регионалния археологически музей беше изложено Вълчетрънското съкровище. То съдържа 13 съда от 14 век преди новата ера.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати