25 Април 2024 г. Четвъртък

Социалисти като стрели. Искат вот

2011-05-17 16:05:34

БСП започва консултации с всички партии от опозицията за вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Това съобщи соцлидерът Сергей Станишев само часове след като Конституционният съд отмени част от правилника на парламента като противоречащ на основния закон.

В него беше записано, че след вот на доверие правителството не може да бъде атакувано в следващите шест месеца.

Причината за искания вот на недоверие към кабинета е провалът в социално-икономическата сфера. Може обаче да се обсъждат различни теми, уточни Станишев. Той допълни, че вече няма правни пречки за внасяне на вот на недоверие. 

По думите на Станишев решението на съда е шамар за Министерския съвет и премиера.

Социалистите започват разговори с другите партии още тази седмица. Идеята е до края на май да се уточни конкретната тема, след което вотът да се внесе.

Сергей Станишев отбеляза, че вотът на недоверие ще е и лично насочен срещу премиера Борисов, който носи цялостната отговорност за работата на кабинета.

Соцлидерът не коментира дали от БСП очакват подкрепа от ДПС. Другите политически сили сами трябва да формират позицията си. Нека партиите да направят своя избор, обясни той. „Хубаво е да се знае кой какъв е“, допълни обаче Станишев. "Ако Синята коалиция и ДПС се смятат за опозиционни партии, нека да направим така, че това правителство да си отиде", допълни той.

„Доколкото разбрах, премиерът е казал, че имаме здрава финансова дисциплина и ще я запазим. Явно Борисов и министрите му живеят във виртуална реалност, а останалите български граждани – в истинската реалност“, коментира Станишев. Той припомни, че според данните на БНБ фискалният резерв е намалял с 4 млрд. лева.

„За какво са похарчени 4 милиарда? Какво е дало правителството на българските граждани? Доходите са замразени, хората обедняват“, подчерта Станишев.

„Държавата на Борисов е държава терорист към хората и фирмите“, категоричен е соцлидерът.

Гражданите са демотивирани да плащат осигуровки и здравни вноски. 1,9 млн. българи са неосигурени. Една трета от училищата у нас вероятно ще трябва да затворят врати до септември. Лекарите напускат страната, описа ситуацията у нас Станишев.

 

Той цитира и доклада на БАН, според който от 2007 г. насам българите, които искат да емигрират, са се увеличили над 3 пъти.

Станишев изтъкна още, че бюджетът на НОИ се внася от правителството и това, че приходите са с 200 млн.лв. по- малко е следствие от срива на икономиката. Лидерът на БСП поясни, че не желае да защитава Христина Митрева,  защото е направила много безобразия, но според него управляващите се опитват да си измият ръцете с нея заради собствения си провал.

За да бъде внесен вот на недоверие към кабинета, са необходими подписите на 48 народни представители в парламента. В този парламент "Коалиция за България има 40" депутати.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати