26 Април 2024 г. Петък

Любопитни факти за любими дестинации

2011-05-17 09:07:45
Най-малко известните факти за някои от най-известните места по света бяха публикувани от Би Би Си. Списъкът от подробности включва данни както за природни забележителности, така и за предпочитани архитектурни и културни дестинации.

1. Връх Еверест, Непал
С височина от около 8850 м Еверест е най-високият връх в света. Обаче явно това не му е достатъчно, защото продължава да расте. В буквалния смисъл. Всяка година височината на Еверест се увеличава средно с около 4 милиметра, което е резултат на разместването на тектонските плочи, върху които се намира.

Много туристически компании могат да ви отведат до базовия лагер в подножието на Еверест - пълният списък на операторите е достъпен наофициалният уебсайт.

2. Мексико сити, Мексико
Градът потъва с около 10 см годишно, което е 10 пъти по-бързо от случващото се с Венеция. Причината за това е, че е разположен върху легло на езеро, а подводните води са били изпомпани. Притеснителното слягане на повърхността в града вече ясно си личи от повредените настилки, неустойчивите сгради, а също и от 23-те допълнителни стъпала, които са били добавени по пътя към монумента Ангел на независимостта. За сметка на случващото се в Мексико сити обаче всеки желаещ може да посети древните канали на Сочимилко (Xochimilco) - признат за световно културно наследство. Всеки уикенд това древно място се превръща в арена на водна фиеста.

Сочимилко е на 28 км южно от Мексико сити - качете се на влака от метростанция Tasqueña за 40-минутно пътуване до древното селище -www.unesco.org.

3. Ватиканът, Италия
Най-малката държава в света, която се намира в сърцето на италианската столица Рим, се придържа неизменно към някои традиционни решения в дизайна на облеклата. Гвардейците на Ватикана например все още носят униформи от времето на Ренесанса, вдъхновени от творбите на Рафаел. Другите числа, с които може да се опише Ватиканът са: население - 800, площ - 44 ха.

Вече векове наред униформите на швейцарските гвардейци на папата са несменяеми. 

 


Сувенири от Ватикана могат да се намерят в магазина на базиликата "Св. Петър", където се продават дори празни бутилки светена вода. 

4. El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles, САЩ
Ето това е първоначалното име, с което е основан познатият днес по цял свят Лос Анджелис. Градът е възникнал през 1781 г., а първите му заселници са фермери. Затова пък днес Ел Ей днес може да се похвали с много музеи, древни площади и оживени пазари в стил от 19 в.

Olvera Street е в центъра на града. Ако я посетите в началото на септември, може да станете свидетели на процесията, известна като LA Birthday  -www.ci.la.ca.us/elp.

5. Nuestra Señora Santa María del Buen Aire, Аржентина
Този път познахте - с това име е основана столицата на Аржентина Буенос Айрес. Само който все още не го е посетил, не знае, че градът привлича с прекрасни авенюта, космополитни кафенета и пълноценен нощен живот. Но преди всичко Буенос Айрес е градът на сластното танго. Танцът пулсира отвсякъде - не само в балните зали, той буквално залива и парковете, и площадите. Но как да си намерите партньор за него? Господа, фиксирайте погледа си върху избраницата си възможно най-дълго, и ако тя отвърне на него, просто кимнете леко. И, дами, седнете с възможно най-опънати крака, в които той да се спъне. Ако това се случи, поканата за танц ви е гарантирана.

Тангото е навсякъде в Буенос Айрес

 



6. Метрото на Лондон, Англия
Лондонската градска железница е първото метро в света. Първата 6-километрова отсечка от него е открита през 1863 г. и е свързвала Падингтън и Фарингдън. Въпреки че станциите и тунелите на тогавашното метро били непрекъснато опушени от дима на парните локомотиви, новото превозно средство се превърнало в хит. метрото изпълвало станциите. Между другото, второто метро в света е това в столицата на Унгария Будапеща. То тръгва през 1896 г., а парижкото е открито цели четири години по-късно.

Качете се на линия "Пикадили" до Ковънт гардън, за да посетите Лондонският музей на транспорта. 

7. Венеция, Италия
Няма човек, който би устоял на изкушението да се разходи из Венеция на гондола. Но ако се впуснете в пътуване по каналите, имайте предвид няколко дребни подробности - всяка от тях е изработена от 280 парчета, направени от осем различни вида дървесина. Лявата страна е по-голяма от дясната с 24 см, което дава възможност за по-голяма маневреност.

The first Sunday in September sees Venice celebrate the Regatta Storica, a procession of decorated craft followed by a race for expert gondoliers; www.turismovenezia.it.

8. Великата китайска стена
Всеизвестно е, че Великата китайска стена е най-голямата военна конструкция в света и единственото творение на човека, което може да се види с невъоръжено око от Космоса. Но това всъщност е мит. Два километра от автентичната 7.3-километрова стена все още съществуват. Те са били построени между 7 и 4 в. пр. Хр. Обединява ги първият китайски император около 210 г. пр. Хр. А стената, пред която се тълпят хиляди туристи в днешно време, всъщност е реконструкция от 14-17 в.

За да видите повече от показаното в туристическите диплянки, отпътувайте на 120 км от Пекин към Simatai, където се намират по-голяма част от автентичната китайска стена. 

9. Тейбъл маунтин, Южна Африка
Едва ли някой би предположил, че маса (от английски - table - бел. ред.) с подобна големина може да има и своя покривка. Тейбъл маунтин обаче си има такава. Световноизвестното плато, което се намира до Кейптаун, има своя собствена завивка от облаци - тя се събира бързо над него и буквално се излива, когато вятърът повее от югоизток. Когато подхванете пътеките на Тейбъл маунтин, огледайте се за антилопи, които се провират навсякъде из скалите.

Насладете се на невероятни гледки, като вземете на стоп 97-километровата отсечка от Кейп Пойнт до Тейбъл маунтин. По време на него можете да спрете за почивка където и когато решите - www.sanparks.org.

10. Улуру, Австралия
Звучи невероятно, но специфичният червен цвят на този уникален скален монолит се дължи и на ръждата. Това е така, защото в състава му има и желязо, което ръждясва при окисляване. Ако металите липсваха, Улуру, щеше да е матовосив. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати