28 Март 2024 г. Четвъртък

България е четвърта по ръст на продажбите на нови коли в Европа

2011-05-17 09:04:34
На фона на намаляващи продажби на нови леки автомобили в страните от ЕС, България заема четвърта позиция по ръст на търсенето в еврозоната. Това показват данните на Асоциацията на европейските производители на автомобили (АСЕА), разпространени днес.

За април у нас сделките са се повишили с 35.8% до 1637 бройки, а за четиримесечието покупките са скочили с 26.2 на сто до 5750. И за двата периода България заема четвърто място по ръст сред страните от ЕС след прибалтийските републики Латвия, Литва и Естония, в който търсенето се удвоява.

Изгодни оферти и износ за ЕС раздвижиха пазара у нас
За повишеното търсене на нови коли у нас има няколко обяснение. От една страна, през първите месеци на миналата година сделките бяха рекордно малко. От други има изгодни оферти и по-лесен достъп до кредитиране.

Чуват се и гласове обаче, че реално в страната са останали една част от продадените нови леки коли, а не малко са били изнесени. Работата е там, че заради ниските цени на автомобилите у нас, за търговците от редица европейски страни е изгодно да ги купят от тук, да направят транспортни разходи, да си сложат печалба и пак да ги пуснат по-евтини, отколкото са при тях.

Това разминаване става ясно при сравнение между отчетените продажби от дилърите и регистрациите на нови коли в КАТ. Тази справка е платена и струва няколко хиляди лева, но според компании, които са си я купили, за миналата година се губят около 3000 автомобила, при общо продадени 18 820 леки и лекотоварни модели.
 
Като се калкулират тези миграции, реалният ръст в продажбите е между 5 и 8%, смятат хора от бранша.

Ситуацията в Европа
Като цяло за еврозоната покупките падат с 4.1% за април (до 1 089 118) и с 2.7 на сто за четиримесечието (4 674 457 продажби). От големите пазари единствено Германия отбелязва ръст в търсенето, като за април той е 2.6%.

В Испания спадът през четвъртия месец на годината е най-сериозен (-23.3%), следват Франция (-11.1%), Великобритания (-7.4%) и Италия (-2.2%). През април Германия остава най-големият пазар за нови коли в Европа, като там са купените 266 251 леки автомобила, втората позиция е за Франция (169 757), следват Италия (157 309), Великобритания (137 746) и Испания (71 808).

Докато през април на повечето европейски пазари се забелязва спад в покупките, то за четиримесечието в две трети от страните все още има ръст. От големите пазари най-добре и за този период се представя Германия с 10.7% повече сделки.

Франция също отбелязва ръст (4%) докато в Испания, Италия и Великобритания търсенето на нови коли намалява и за четиримесечието.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати