26 Април 2024 г. Петък

Борисов: Трябва да се увеличат чуждите студенти, за да ги продаваме

2011-05-17 08:48:04
"Преди двадесет години в България сме обучавали в пъти повече чуждестранни студенти по медицина. "Ако бях на мястото на министър Игнатов, щях да помисля, да се предложи дали когато една държава дотира един студент, той да може да стане и да си тръгне без да има ангажимент към тази държава. Защо да го дотираме, вадим от парите на данъкоплатеца, за да подготвим специалист за друга държава.
Вземете футбола, така ли е, не, има трансфер". Това каза премиерът Бойко Бориков при откриването на седмия иновационен форум в София.

Според него държавата трябва да преценява "кое, кога и как да бъде дотирано". "Да се увеличат чуждестранните студенти, за да ги "продаваме", да имаме гъвкава и бърза държава, за да не вървим след събитията. иначе правим магистрала, която свършва в град, който тепърва започва да мисли за инфраструктура, заяви още Борисов.

След изказването на Борисов министърът на образованите Сергей Игнатов заяви че до 5 юни, се надява правителството да гласува промени в закона за висшето образование, с които приемът на чуждестранни студенти да бъде улеснен.

Борисов е убеден, че усилията, които полага правителството са успешни и като доказателство посочи цените на горивата, които продължават да падат. "В България имаше затъмнение, предишното правителство казваше че криза няма, а такива държави по които въздишахме Гърция и Португалия сега вече са след нас", каза още премиерът.

"Всеки ден се лее кръв по улиците на Атина и Солун. Хватката не е само как да усвояваш еврофондовете, а и как да си контролираш вътрешнофинансовата дисциплина", каза още Борисов. Той заяви, че много усилия са били положени, за да се запазят най-ниските данъци в ЕС и че международните рейтингови агенции оценяват работа на правителството.

" Министерството на икономиката и енергетиката направи за първи път разрез на това, що е българска икономика - къде да предложи на инвеститора да инвестира, кои са слабите и силните страни, какъв е потенциала на нацията. трябва да вървим в посока държавата да прави нови приходи", посочи премиерът.

Той направи и бърз анализ на причините, заради които България изпитва финансови трудности. "Защо сме най-бедни - в другите държава приватизираните заводи се купиха от големи компании. Къде заминаха всички заводи, къде ни е авиокомпания Балкан, къде са ни металургичните заводи. Защо сме най-бедни - дали сме се по най-безобразния начин. Нашето правителството стиска здраво финансовата дисциплина и така ще продължи", каза още Борисов.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати