29 Март 2024 г. Петък

Борисов открива паметни плочи в Рим и лети за Виена

2010-07-19 09:41:12
Премиерът Бойко Борисов заминава на двудневно работно посещение във Виена, но преди това ще спре за два часа в Рим, за да открие две български възпоменателни плочи пред базиликата "Санта Мария Маджоре" и в българската църква "Св.св. Викентий и Анастасий".

Премиерът Бойко Борисов ще се отбие за тържествена церемония в Рим до легенадарния фонтан "Ди Треви" на път за Виена, където заминава на двудневно работно посещение по покана на федералния канцлер на Австрия Вернер Файман.

Двучасовата спирка в италианската столица е за откриването на две възпоменателни плочи пред базиликата "Санта Мария Маджоре" и в предоставената на българската църковна община от Папа Йоан-Павел Втори църква "Св. св. Викентий и Анастасий".

По време на визитата си в Рим за 24 май премиерът откри правописна грешка на плочата в памет на Светите братя Кирил и Методий, където в изписването имаше пропуснати букви. Борисов се разпореди грешката да бъде коригирана, а със задачата културното министерство веднага натовари български каменоделци. Плочата си е стояла с правописната грешка в продължение на години.

В предоставената на българската църковна община от покойния папа Йоан-Павел Втори църква "Св. св. Викентий и Анастасий" пък ще бъде поставена паметна плоча в името на българската признателност. Там Борисов ще бъде посрещнат от българския свещеник - отец Климент.

След церемонията Борисов отлита за Виена, където следобед започва работното посещение на българската официална делегация. В състава й влизат четирима министри и един вицепремиер. Заедно с Борисов за Рим и Виена заминават вицепремиерът Цветанов, министрите на културата на българите зад граница Вежди Рашидов и Божидар Димитров, министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и регионалният министър Росен Плевнелиев.

В първия ден от визитата в австрийската столица премиерът ще има срещи с федералния президент на Австрия Хайнц Фишер и с министър-председателя на провинция Долна Австрия Ервин Прьол, който дава тържествена вечеря за българската делегация в Абатство Гьотвайг. Планирана е и среща с българската общност във Виена в Българския културен институт.

През втория ден от посещението ще се състои подписване на спогодбата за двойното данъчно облагане между двете страни, както и разговорите с канцлера на Австрия Вернер Файман и с вицеканцлера и финансов министър Йозеф Прьол. Прьол е и лидер на Австрийската народна партия. В рамките на двудневната визита премиерът Борисов ще се срещне и с кмета на Виена.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати