20 Април 2024 г. Събота

Инфлацията в ЕС достигна през март 3.2%

2011-05-17 05:20:19
Инфлацията в Европейския съюз и еврозоната нарасна до най-високата си стойност от две години и половина насам, като това ще засили натиска на Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши отново основната лихва. Потребителските цени в ЕС през април достигнаха 3.2% на годишна база, докато в еврозоната те се увеличиха до 2.8%, показват данните от Евростат. Те са в рамките на предварителните данни, които бяха обявени на 29 април. В основата на инфлацията в Европа са високите цени на енергийните ресурси.

Най-слабо са се увеличили цените през април в Ирландия (1.5%), Чехия (1.6%) и Швеция (1.8%). Най-висока инфлация е отчетена в Румъния (7.2%), Гърция (5%) и Естония (4.3%).

Германия и Франция – двете водещи икономики в еврозоната, регистрират съответно увеличение от 2.7% и 2.2%. В България цените се повишиха с 3.3% през април, показват още данните от Евростат. Тези данни са на базата на хармонизиран индекс на потребителските цени, а тези, които обявява НСИ - на база на индекс на потребителските цени. Така според националната статистика през април на месечна база беше отчетена инфлация от 0.2 на сто, а на годишна - 4.6 процента. 

Инфлацията в еврозоната и ЕС е над препоръчителните нива от 2%, които са поставени за цел от ЕЦБ. Затова финансовата институция вдигна основната лихва на 7 април за първи път от 2008 г. насам. Председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише заяви на 6 май, че е важно да се следи повишението на цените. Експерти очакват повторно повишаване на лихвата през юни или през юли, съобщи "Ройтерс".

"Данните за инфлацията заедно с по-големия икономически растеж в еврозоната увеличават възможността ЕЦБ да затегне монетарната политика в скоро време и да повиши лихвите", заяви Хоуард Арчър, главен икономист в IHS Global Insight, като той допълни, че подобен ход банката може да предприеме най-вероятно през юли.

Европейската комисия завиши през март прогнозата си за нивата на инфлация през тази година от 2.2% на 2.6%. Очакванията на комисията са тя да забави темп през следващата година до 1.8%. Това е над прогнозата на ЕЦБ за 2.3% през 2011 г. и 1.7% през 2012 г.

Същевременно данните на Евростат показват, че еврозоната е на търговски излишък от 2.8 млрд. евро през март, което е подобрение спрямо февруари, когато е отчетен дефицит от 3 млрд. евро. През същия период търговският баланс на целия ЕС е на дефицит от 9.6 млрд. евро, като основно той се дължи на вноса на енергийни ресурси, чиито цени се повишават непрекъснато.

Данните показват, че през периода януари-февруари тази година има засилване на износа за промишлени стоки като за целия съюз е отчетен излишък от 27.1 млрд. евро в сравнение със 17.4 млрд. евро отчетен през същите два месеца на предходната година. Най-голямо увеличение на износа има с Турция (47%), Русия (46%) и Китай (33%), докато при вноса е отчетен ръст с Бразилия (41%), Русия (33%), Норвегия (30%) и Турция (28%).
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати