25 Април 2024 г. Четвъртък

Словашкото правителство може да падне днес

2011-05-17 05:18:04
Дясноцентристкото правителство на Словакия може да падне във вторник, ако парламентът преизбере главния прокурор.

Премиерът Ивета Радичова, която управлява дойде на власт през юли миналана година, заплаши да подаде оставка, ако кандидатът на опозицията Доброслав Трънка бъде избран за нов седемгодишен мандат.

Според Радичова постът на главен прокурор има ключово значение в борбата й за промяна на съдебната система. Тя твърди, че Трънка е част от старата гвардия в Словакия.

Ако правителството падне, това ще бъде загуба за реформите в Словакия, коментира пред "Ройтерс" Григорий Месезников, директор на Института по социология.

По време на икономическата криза икономиката на Словакия значително се сви, но ръстът бе възстановен отчасти благодарение на рестриктивните мерки, предприети от правителство, които успокоиха пазарите. Целта на строгите мерки, включващи повишаване на данъците и съкращаване на разходите, бе да намалят бюджетния дефицит до 3% през 2013 г. в сравнение със 7.8% през 2010 г. Те обаче се отразиха негативно върху подкрепата за управляващата коалиция.

Падането на кабинета на Радичова няма автоматично да доведе до предсрочни избори в Словакия, коментира "Ройтерс". Участващите в правителството партии могат да се опитат да запазят коалицията и да излъчат нов премиер. Но успехът е несигурен.

Коалицията, начело с Радичова, разполага със 77 места в 150-местния парламента. Част от тях депутатите, обаче, гласуваха за преизбирането на Трънка в таен вот.

Нови избори може да се проведат, ако парламентът подкрепи предложението с 90 гласа. Президентът също може да насрочи избори, ако парламентът не е в състояние да функционира повече от три месеца.

Според някои социологически проучвания лявата партия Смер на бившия премиер Роберт Фицо може да спечели дори пълно мнозинство при нови избори.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати