28 Март 2024 г. Четвъртък

Прокуратурата ни без реформи, пък съдът го отнася

2011-05-17 05:14:14

Докато съдът, следствието и прокуратурата са под една шапка, няма да има ясна отговорност и реформа в съдебната власт. Такъв извод направи специалният докладчик на ООН по въпросите на независимостта на магистратите и адвокатите Габриела Кнаул в края шестдневната й мисия в България.

По думите й общото управление не гарантира отчетност и ограничава възможностите на прокуратурата за ефективно предявяване на обвинения срещу извършителите на престъпления, свързани с организираната престъпност и корупцията.

Според докладчика се наблюдава погрешно схващане по отношение на съдебната власт. Основното неразбиране е за разликата в ролите на прокурорите и съдиите, а обществото не разграничава досъдебната и съдебната фаза на едно производство. 

Габриела Кнаул подчерта, че всички реформи през последните години са насочени към съдилищата и Висшия съдебен съвет, но няма нито едно законодателно предложение за реформа в прокуратурата.

Тя отбеляза, че е наблюдавала огромни забавяния в досъдебната фаза – разследването на прокуратурата и полицията, а не в съдебната фаза, когато делото вече е влязло в съда. Тя уточни, че има предвид сложните престъпления, а не конвенционалната престъпност, при която 95% от влизащите в съда дела завършват с осъдителни присъди.

Необходимо е включването на прокуратурата в процеса на реформа и предприемането на мерки, гарантиращи, че тя работи по най-високите стандарти за ефективност, независимост и отчетност, се посочва в изводите на Кнаул.

Няколко часа след като Европейската асоциация на съдиите заяви, че обвиненията на вътрешния министър към съда и нереалистичните очаквания за тежки присъди излагат на риск независимостта на съдебната система, Габриела Кнаул направи подобни тревожни заключения.

 

Тя посочи, че е имала достъп до медийна информация, в която официални представители на властта публично изразяват мнение за вината на определени обвиняеми, преди те да се изправят пред съда. Така се оказва натиск върху съда да не зачете презумпцията, че всеки е невинен до доказване на противното, отбеляза Кнаул.

Докладчикът на ООН изрази и сериозни притеснения за необходимостта от специализирани съдилища за организираната престъпност и корупцията. По думите й според много от заинтересованите страни, с които се е срещнала, новата структура ще дублира и сега действащите наказателни съдилища. 

Габриела Кнаул засегна и въпроса за необходимостта от подслушване за целите на разследванията, като подчерта, че при по-малко от 2% от случаите събраните така доказателства стават ефективни доказателства в съда.

Тя припомни, че данните от СРС-та могат да бъдат помощно, но не и основно доказателство пред съда.

Докладът на Габриела Кнаул ще бъде представен пред Съвета по правата на човека през идната 2012 година.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати