29 Март 2024 г. Петък

Международна оценка: Изказванията на Цветанов за съда сериозно нарушават върховенството на закона

2011-05-16 11:28:24
Нереалистичните очаквания за тежки присъди и предположенията и дори обвиненията на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за корупция и липса на компетентност от страна на съдиите излагат на риск независимостта на съдебната система и сериозно нарушават върховенството на закона. Това е основният извод на Международната асоциация на съдиите (МАС), чиито представители оцениха независимостта на магистратите в България.

Искането за това дойде от Съюза на съдите, след като през миналата година изказванията на Цветанов срещу съда и коментарите му за решенията по конкретни дела взеха връх. Международната асоциация на съдиите се срещна и с Цветанов при проверката си в България.

Според световното обединение на съдиите изказванията на Цветанов идват на фона на ниско качество на полицейското разследване. А самият той не позволява критики към подчинените му разследващи, въпреки че масовото мнение на юристите, с които експертите на МАС са разговаряли, е че работата им е под приемливите стандарти.

Изказванията на Цветанов, с които създава определени очаквания за присъди, създават голямо напрежение върху отделния съдия, констатират авторите на анализа. Те цитират едно от последните изявления на министъра, че "очаква съдът да накаже заподозрените и че усилията на полицията не трябва да отидат напразно заради провал от страна на съда".

Според Международната асоциация на съдиите тази линия на поведение на министъра увеличава без причина и без това високото ниво на недоверие, което обществеността има към съдебната система. "Въпреки че Цветанов говори за подкупи на съдии, до момента министерството не е подавало оплаквания пред Висшия съден съвет (ВСС), който има правомощията да предприема дисциплинарни мерки срещу тях", е противоречие между думите и делата на министъра, което са установили експертите.

"Настоящето правителство на малцинството, подкрепяно от националистичестка партия, превърна в основен приоритет борбата срещу организираната престъпност и корупцията и в това отношение бяха предприети редица мерки", се отчита в доклада. В него се посочва, че са били извършени много арести, на които е дадена широка публичност, и при всеки от тях Цветанов е заявявал, че "организираната престъпност е понесла тежки удари и че заподозрените трябва да получат дългогодишни присъди". Освобождаването на някои от задържаните е последвано от разгневени коментари на министъра. Повечето юристи, с които са разговаряли от МАС, обаче подкрепят решенията на съда заради ниското ниво на доказателствата да не потвърждава арестите.

В доклада се коментира, че системата за назначение и повишение на съдиите и административните ръководители е непрозрачна и според някои от интервюираните е обект на непотизъм. За пореден път международна организация подчертава, че не може следователи и прокурори да участват в решенията за кариерата на съдиите, както е в българския ВСС. Констатира се още, че членовете на съдебния съвет са в предпенсионна възраст и са продукт на друга система и нямат "правилна идея относно това каква трябва да бъде тяхната роля".

Законността в България през погледа на чуждите съдии
По отношение върховенството на закона традицията в България е все още доста млада и много представители на управлението и обществеността като цяло не разбират в пълнота или не приемат тази концепция. По време на стария режим прокуратурата беше виждана като пазител на държавата, а съдът почти не беше разглеждан като релевантен. Въпреки промените в правната система промените в манталитета са много по-малко. Полицията е много силна и много малко зачита закона. Прокуратурата има пропуски по доста дела и понякога е поставена под голямо напрежение от страна на правителството. От време на време адвокати имат склонност да затрудняват чрез неправомерни действия работата по наказателни дела. Въпреки че в медиите съдебната система е широко критикувана поради липса на разбиране за ролята на съда, много малко оплаквания за корумпирани съдии са били подадени. Качеството на медиите е ниско и съществуват само няколко независими вестника.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати