29 Март 2024 г. Петък

Файромия! Коя е тази страна?

2011-05-16 11:02:46

 

Файромия“, „страна, която не може да се именува“, „Църна Македония“. Това са част от странните предложения за име на Република Македония, която поради дългогодишния си спор с Гърция все още няма международно прието име.

В опит да помогне за разрешаване на въпроса за името чужд дипломат поискал от македонската делегация да му каже как се казва най-дългата река, която извира и се влива на територията на Македония. 

След като му казали, че това е Църна река, той съобщил гениалното си предложение за ново име на държавата: Църна Македония!

Това е само едно от абсурдните предложения за име на Македония, които са били сложени на масата пред последните двайсетина години, пише македонският вестник „Дневник“. 

В списъка има над 200 имена, използвани за именуване на държавата в писма, на конференции и различни срещи, в медии, в изявления на премиери и президенти. 
Едно от тях е „Република южноафрикански мравояд“, употребено от бившия американски държавен секретар Кондолиза Райс. 

Умора от дългогодишния спор между Скопие и Атина демонстрира и шведският външен министър Карл Билд, който по времето, когато неговата страна председателстваше ЕС, нарече Македония „Файромия“.

Британският „Икономист“ пък използва по-различно име – „страна, която не може да се именува“. 

За да избегнат употребата на „Република Македония“, през 90-те години гръцките вестници използваха термини като „републиката на г-н Глигоров“ или „безименна държава“. 

Едно от предложенията, които според настоящия гръцки евродепутат Мария Елени Копа е било подкрепяно от албанците в Македония, е „Словено-албанска република“. 

Предложения от гръцките среди бяха и „Централна албанска република“ и „Нова република (Скопие)”.

Също през 90-те години македонската страна отхвърли при преговорите гръцкото предложение „Словеномакедония“. 

Повечето от предложенията за разрешаване на спора за името на Македония, които са били сложени на масата през последните две десетилетия, съдържат допълненията „нова“, „северна“, „горна“, „Вардар“ или „Скопие“. 

Комбинациите, съдържащи тези добавки, са в над 15 варианта, пише македонският вестник, който допълва следния списък на най-отрицателните предложения:

Църна Македония
Безименна държава
Временно безиме
Република на Фуфотите
Словено-албанска Република 
Нова Република (Скопие)
Македонославия
Независима скопска държава
Бивша Южна Южнословенска Република 
Македония – Бивша Югословенска 
Република Скопие 

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати