24 Април 2024 г. Сряда

Професия първолак – ненормиран работен ден?

2011-05-16 10:57:55

Уморени от натоварената учебна програма, продължителното седене на чин, някои доучващи вкъщи и без сила да догледат "Сънчо" – така изглеждат каталясалите ни първокласници след целодневен престой в училище.

Според психолози от Националния център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ), изследвали динамиката на работоспособността на първолаците, те се чувстват най-добре сутрин, на обед вече са зле, а следобед положението е "средна работа".

Екип от НЦООЗ работи върху проучване на влиянието на целодневното обучение върху здравето на децата от началния курс.

В изследването са обхванати пет столични училища, които вече са въвели такава форма на обучение. Анкетирани са били 534-ма родители и 44-ма учители, обяви пред БТА психологът Красимира Костадинова.

Според предварителни данни от анкетното проучване половината от родителите съобщават, че децата им се прибират от училище уморени през ден или поне веднъж седмично.

Сред причините на първо място се посочва натоварената учебна програма и продължителното седене на чина. 70,5 на сто от учителите посочват, че децата се уморяват всекидневно. Освен натоварената учебна програма причина за умората са големите паралелки, дългото стоене на чин, липсата на условия за почивка и шумът.

Предварителните данни сочат, че 78,1 на сто от родителите одобряват въвеждането на тази обучителна форма основно заради възможността за самоподготовката на уроците за следващия ден.

Родителите са спокойни, че първолакът подготвя домашните под контрол на педагог и при спазване на дисциплина. Това освобождава родителите от безпокойство дали детето правилно си е написало домашното и дали изобщо го е написало.

Според анкетата близо 82 на сто от учителите смятат, че времето за самоподготовка е достатъчно. По данни на родителите обаче в 39,4 на сто от случаите децата всеки ден си доучват и подготвят домашните вкъщи.

Едно от обясненията на провелите проучването е това, че родителите вземат много рано децата – в два-три часà вместо към четири-пет часà.

45,5 на сто от родителите са изказали задоволство от организацията на целодневното обучение, но са заявили, че от базите за спорт, обзавеждането на стаите, менюто в училищния стол има какво да се желае.

Според Костадинова не може да се направи извод, че целодневното обучение е непосредствената причина за умората при децата.

Към края на юни ще бъде готов окончателно докладът на екипа от НЦООЗ по темата за целодневното обучение. Той ще бъде предоставен на Министерството на здравеопазването.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати