25 Април 2024 г. Четвъртък

Магистрала "Люлин" най-после се открива

2011-05-15 14:41:25
Първата изцяло завършена магистрала в България - 19-километровата "Люлин", се открива официално днес (15 май) след повече от 3 години строителство. Трасето струва 185 млн. евро и беше започнато през 2007 г. с амбицията да реши проблема със задръстванията на входа/изхода от София през Владая и кв. Княжево, който досега беше единственият път от София към Югозападна България и Гърция.

Пускането на магистралата ще ускори придвижването от София до Перник, но вероятно няма да реши проблема със задръстванията и чакането при влизане и излизане от столицата. Причината е, че широката "Люлин" се влива във все още тясното околовръстно шосе при кръстовището за кв. Филиповци. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) казаха, че там се образува "тапа", която вероятно ще предизвика задръствания. Проблемът ще се реши най-рано след година и половина, когато от пътната агенция планират да завърши разширението на западната част на Околовръстното.

През следващите две седмици трафикът между Перник и София може да се окаже още по натоварен, защото заради ремонти са спрени (между 14 и 26 май) директните влакове между двата града.

По данни на АПИ всеки ден по пътя София - Перник минават 15-17 хил. коли в двете посоки. Оттам очакват трафикът да се раздели по двата пътя за влизане в София - през Владая и магистралата. Камионите обаче ще бъдат отклонени по "Люлин", за да не минават през кв. Княжево. Жителите на тази част на София от години се оплакват от тежките автомобили, които често предизвикват инциденти.

Засега не се предвижда затваряне на пътя през Владая за ремонт, каквито бяха първоначалните намерения. Той все пак ще бъде преасфалтиран, но не е ясно кога.

Дни преди откриването на магистралата се разгоря спор около издаването на последните документи, нужни за пускането й в експлоатация. Община Перник блокираше изготвянето на т.нар. акт 16 . Кметът на града Росица Янакиева (БСП) в сряда аргументира отказа да подпише документа с това, че строителят на трасето "Мапа Ченгиз" не е изпълнил ангажиментите си да възстанови разрушенията и щетите, нанесени по време на изграждането на магистралата. Янакиева иска фирмата да поправи пътя от Перник към Мало и Голямо Бучино, който според нея на места бил толкова разрушен, че "при първия дъжд ще падне".

Премиерът Бойко Борисов видя в претенциите на Янакиева политически опити за саботиране на откриването на магистралата. Междувременно спорният път стана от общински държавен и от АПИ обещаха да го ремонтират през есента, тъй като той ще е резервен на "Люлин" и ще се ползва при евентуално спиране на движението по нея.

В крайна сметка община Перник подписа акт 16 в четвъртък.

Маршрутите до магистралата

Магистрала "Люлин" започва близо до кръстовището на Околовръстното и ул. "Филиповско шосе". За да се стигне до нея, се минава през Околовръстното, което в тази си част все още е тесен двулентов път. Единият вариант да се излезе на него и магистралата е през кв. "Люлин" по бул. "Царица Йоана", на който е тунелът към квартала. Между булеварда и Околовръстното няма пряка връзка и затова се налага обиколка - или до бул. "Сливница", или до ул. "Филиповско шосе". Минаването през кв. "Люлин" може да се избегне, ако за прекосяване на града се използва бул. "Сливница", който също е сред натоварените.

За хората от южните, източните и централните квартали на София стигането до магистралата е по-трудно. Ако тръгвате от кв. "Младост", можете да минете през южната част на околовръстното шосе до кръстовището за Банкя, но така попадате в традиционно задръстеното кръстовище с бул. "Цар Борис ІІІ". Оттам по-близо е да напуснете София както и досега по пътя през Владая, известен с тежкия трафик и големите дупки.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати