29 Март 2024 г. Петък

Било е страшно клане!

2011-05-15 14:39:19

„Било е страшно клане, или са били потурчвани, или са им режели главата”! , разказа пред Dnes.bg 80-годишната Здравка Клинчева от град Батак. Нейният дядо е бил обезглавен от турците по време на Априлската епопея през 1876 година. Хората от балканското градче и до днес разказват за ужаса на Баташкото клане.

По думите на баба Цветана, едва ли днес някой младеж би си дал главата заради вярата. 
„Турците са били запалили цяло училище с 200 девойки, възрастните плачем и до днес”, споделя през сълзи Цветана Ланджева. Близките на загиналите разказват още как турците са изнасилвали жените наред и са убивали бременните по време на епопеята.

Тази сутрин в Батак започнаха тридневните тържества по повод Деня на Баташките мъченици. В града почитат паметта на всички 5000 души, загинали за свободата на България и канонизирани за светци преди месец и половина. Тази сутрин църкавата Света Неделя, където се намира костницата на Батак, беше тържествено осветена от пловдивския митрополит Николай и епископа на полската православна църква Григогорий.

До днес костницата, в която се съхраняват мощите на канонизираните за светци мъченици, беше исторически паметник. След освещаването през деня, в нея вече могат да се служат тържествени молебени. 
„В днешно време не всеки българин може да оцени свободата, за която са загинали предците ни.”, смята учителят по история Мария Симеонова. 

 

 „Сега се надяваме в града да започнат да идват повече туристи, защото туризмът е основният поминък на населението”, обясни пред Dnes.bg кметът на Батак Петър Паунов. 
Всъщото време местният общински съвет забрани политическите прояви и шествията на симпатизанти на различни партии по време на  тридневните тържества.

 

В понеделник вечер с литийно шествие, водено от 30 митрополити, Батак ще посрещне иконата на Баташките мъченици. Кулминацията на тържествата ще бъде във вторник, когато Българската православна църква за първи път ще отбележи Деня на Баташките мъченици.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати