20 Април 2024 г. Събота

Краят на американската доминация и началото на китайската

2011-05-15 11:18:51

Ерата на икономическа доминация на Америка бързо върви към своя край, а Китай се превръща в новия глобален лидер, смята икономическият историк Найъл Фъргюсън, цитиран от CNBC.

Няколко са основните фактори, възвестяващи края на американската ера, като някои от тях са причинени от финансовата криза, а други произтичат от различни геополитически въпроси, смята Фъргюсън.

„Голямото събитие на нашето време е, че краят на западната доминация се вижда с просто око”, казва той. „Това се случва, защото развиващият се свят сега преживява индустриалната революция, каквато американците вече имаха. Този период ще продължи, докато Китай се превърне в най-голямата световна икономика.”

За харвардския професор по икономика и история мрачните икономически прогнози за САЩ едва ли са нещо ново. Той винаги е бил критичен към нивото на американския дълг и разточителните разходи, които доведоха страната до бюджетен дефицит, приближаващ 1,5 трлн. долара.

В презентацията си пред участниците в конференцията на Skybridge Alternative Investment Фъргюсън е посочил няколко икономически тенденции, не на последно място превъзходството на китайските студенти, особено в математиката, както и работната етика в азиатската страна.

На първо място историкът посочва прахосването на 1 трлн. долара от американското правителство за стимулиране на икономиката, което е предизвикало „махмурлук”, като само не е ясно колко продължителен ще бъде той.

Това е огромно монетарно разточителство, при което Федералният резерв в крайна сметка ще напечата близо 3 трлн. долара, констатира той.

„Толкова големи фискални дефицити са наистина трудни за запълване чрез бюджетни ограничения. Ако не ми вярвате, питайте гърците, ирландците и португалците”, казва Фъргюсън.

Последвалото поскъпване на суровините не само ядосва хората на запад, които спряха да вярват на централната банка, когато им казва, че инфлацията е ниска, но и създава геополитическа нестабилност, обяснява той.

Китай не е Съветският съюз, посочва Фъргюсън, имайки предвид, че в страната липсват дестабилизиращите икономически условия, който повалиха бившата комунистическа империя.

Като цяло, препятствията, които САЩ трябва да преодолеят, за да запазят световното си господство ще се окажат прекалено много, смята той.

”Фискалната криза в САЩ ще продължи с пълна сила”, добавя Фъргюсън. „Ключовите решения през следващите, не четири, а двадесет години, ще бъдат взимани в Азия, а не в Америка. Добре дошли в бъдещето”, завършва той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати