28 Март 2024 г. Четвъртък

Моята приятелка София

2011-05-15 11:16:44
Аз съм сърцето на Манхатън!” А аз съм градонаркоман. Дишам въздуха му, докато се извися високо, и още по-високо...

Обичам този град, носещ името на храм, означаващо Мъдрост. Харесва ми, когато погледна в далечината да виждам как мукавената Витоша е надвиснала, прихлупила обширните квартали в сянката си. Небето отгоре, над града, сякаш го притиска и топли в синьото си.

Вървя по булевардите, преминавам през малките, тесни улички. Красиви са като в картина на Моне; един пъстър калейдоскоп, феерия и експлозии на цветове. Слънцето наднича над терасите и целува с жълтото си покривите. 

Преминавам през парковете, където тревата е като току-що изстискано мръсно зелено от акварелната тубичка. Навсякъде пейзажа е обагрен в злак и спомени. Кучетата гонят котките, чуват се привикващите ги стопани. 

Сядам и вадя цигарите и кибрита. Жадно пия дима, докато усещам как времето бавно отминава. Всичко наоколо е блус, като от тромпета на вечния Майлс Дейвис. Всичко е толкова... Ако Исак Бабел бе тук щеше да ме разбере, да го усети. Флобер също! 

Времето тече, излива се бавно и пълни дългите ръкави на историята. Пуша! Устните ми изгарят от огъня. Хвърлям цигарата и продължавам да вървя...

Вече съм в самата сърцевина на града, в центъра на живота. Слънцето е вече над мен, връхчетата на пръстите му донасят до мен огризки от душата на изминалите времена. То продължава да се търкаля, като портокал по покривката на индиговото небе и скоро ще тупне от масата в мрака на идващата нощ.

Шумът, бъркотията и цветовете наоколо ме омагьосват. Движението е безспирно, виковете на пешеходците, скърцането на трамваите, облизващи запазилата се утринна влага на улиците.

Мургавите просяци протягат ръце, говорейки тихо. Витрините на луксозните магазини се натъртват в погледа ми. Отминавам ги. Металните тела на автомобилите преминават бързо. От запушените им стъкла се носи непривичният танц на музика, оплела в себе си всички неравноделни, балкански ритми. Тънки, женски гласове пригласят по глупав начин за отминали химери. 

Над тях, надраскани с червени и сини цветове, надвисват и се мръщят тъмните паметници. 

Тъмни и космати облаци се появяват иззад планинските върхове и бързо се настаняват над бетоните гърла на блоковете. Проблясва искра от жезъла на Зевс и едри капки, големи като Кохинор, започват да бомбардират уличната прах и съзидателно нахвърляните боклуци. 

Но един повей на вятъра, едно движение на стрелката на градския часовник и всичко се изчиства. Отново е сухо и топло. Но не за дълго.

Слънцето започва да се спуска зад изстиващите, пепеляви покриви. Един последен лъч проблясва между порутените комини и то се скрива, казвайки довиждане на целия град. До утре!

Търся място, където да отпусна измореното си от дългия ден тяло. Виждам тъмните стъкла на бара. Напускам светлото, влизам в тъмното, сядам и чакам. Бирата пристига и аз пия жадно. 

Приятен джаз се излива от дискретно скритите говорители. Оглеждам лицата около мен в мъгливия сумрак. Усмихнати са и красиви. Сладкият дим от цигарите на дамите кара дробовете ми да вдишват с наслада. Тялото ми вибрира и тупти в унисон с главната артерия на града. 

Чувствам се цял в този град, покрит от нежните ръце на моята приятелка София. И ми е топло, топло…

Излизам навън и виждам как тъмнината захлупва града, като воал от приказка за вещици. Тръгвам отново по мрачните улици. Спускам се в подлеза. Там един тъжен мъж с китара пее песен за имагинерeн свят, написана от човек, застрелян в Ню Йорк от свой почитател. 

Отново съм горе, по улиците. Електриковото жълто на уличните лампи боядисва фасадите на сградите, неоновото пулсиране ги прехвърля в друга реалност. Слагам малките слушалки в ушите си, натискам триъгълното копче. Усмихвам се и продължавам нататък. Потъвам в тъмното на София.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати