25 Април 2024 г. Четвъртък

Брюксел подготовя план за икономична употреба на ресурсите

2011-05-14 13:33:46
До няколко месеца Европейската комисия ще представи нов план, който ще обясни как Европа да използва икономично природните си ресурси без това да накърнява икономическия растеж. Това обяви вчера еврокомисарят по околната среда Янез Поточник във видеообръщение към минната индустрия по повод Европейския ден на минералите, отбелязван от 13 до 15 май.

"В следващите месеци ще приемем Пътна карта за ресурсно-ефективна Европа като част от стратегията "ЕС 2020". Това е свързано с постигането на икономика с ниски въглеродни емисии, ефективна експлоатация на ресурсите и съобразяване с климата, като същевременно се стремим към растеж, нови работни места и енергийна сигурност", каза Поточник. Той припомни, че през февруари Брюксел е обновил т. нар. Инициатива за суровините в три важни аспекта - устойчиво снабдяване от международните пазари, снабдяване в рамките на Европейския съюз и стимулиране на рециклирането. По последната област ЕК настоява поне 70% от строителните отпадъци да се използват повторно или да се рециклират.

Напоследък ефективното използване на запасите от вода, енергия и полезни изкопаеми се превръща в централна тема в документите на ЕК. Вчера еврокомисарят по климата Кони Хедегор представи в София целите за енергийна ефективност и дял на възобновяемите източници, изложени в Пътната карта за нисковъглеродна икономика. По-рано комисията обяви, че се пише и план как Европа да пести топящите се водни запаси.

В България домакин на Деня на минералите беше кариерата "Ветово" на добивното дружество "Каолин". По време на събитието експертът по биоразнообразие в ЕК Кристофър Бойд (виж интервюто по-долу) похвали добивната компания за облагородяването на изчерпани находища, които се превръщат във влажни зони и дом на различна флора и фауна.

"Известно ми е, че понякога приемате опазването на природата и конкретно "Натура 2000" като бреме или ограничение"Добивният бранш има опит в интегрираното планиране, управление и рекултивация – нещата, които са добри както за биологичното разнообразие, така и за стопанската дейност".

Кристофър Бойд, експерт по биоразнообразие в генерална дирекция "Околна среда""">Как може да сме сигурни, че добивната промишленост не пилее вода например? Как могат да се предотвратят бедствия като това с хвостохранилището в Унгария миналата есен?
-Самите компании трябва много добре да преценят как извършват минния добив и другите си дейности. Природозащитните власти, които контролират тези компании, трябва правят внимателни инспекции.

Изглежда, че биоразнообразието и дивата природа, от една страна, и добивната промишленост и кариерите, от друга, са в голям конфликт.
-Не бих казал. Примерът, който виждаме тук в "Каолин", показва, че добивната индустрия дори може да допринася за неща като биоразнообразието. При рекултивацията на кариерата са отделени места, в които птиците могат да свиват гнезда, а горите са възстановени по начин, който помага на биоразнообразието. Разбира се, възможно е да възникнат конфликти, но тогава компанията трябва да е много внимателна как управлява дейностите си.

Как новата стратегия за ресурсна ефективност, която ЕК подготвя, ще се отрази на обществото и на икономиката? Какви са целите й?
-Идеята е да осигурим колкото се може по-ефективно използване на нашите ресурси. Не говоря само за минералите, но и за биологичното разнообразие и околната среда като цяло. Не трябва по никакъв начин да пилеем тези реусрси, а колкото се може да ги опазваме. Ако сме ефективни, от това ще спечелят и икономиката, и обществото в Европа.

Брюксел обича да работи с цели и проценти. Заложени ли са такива ангажименти в документа?
-Стратегията за ефективно използване на ресурсите ще бъде представена това лято. Засега нямаме точни числа и цели.

Наскоро еврокомисарят Янез Поточник обяви, че се подготвя и план за ефективно използване на водата – т. нар. Water Blueprint. Не смятате ли, че трябва да се изработи една обща стратегия за ресурсите, която да включва водата?
-Водата е един жизненоважен ресурс, който определено трябва да бъде включен. Но има и други, "живи" ресурси, които също имат значение – например пчелите и пеперудите около нас, които отговарят за опрашването на растенията. Разбира се, водата и чистият въздух са сред най-важните.

Китай налага ограничения за износа на т. нар. редки метали, за да ги запази за вътрешна употреба. Дали ефективността ще е достатъчна за Европа, за да развива индустрията си и да се бори за пазарен дял?
-Ресурсната ефективност е от особено значение при използването на ресурси в Европа. Проблемът с редките метали е свързан с ценовата война, подета по-рано от китайските мини, и решението не е само в ефективната им употреба.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати