Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Септ 23
Начало arrow Политика arrow 10 месеца "уседналост" за президент и кметове?

10 месеца "уседналост" за президент и кметове?

  Print E-mail
2011-05-13 09:50:56
източник: dnes.bg

10 месеца ще бъде изискването за „уседналост“ за местните и президентските избори тази година.

Това реши парламентът, след като прие на първо четене промените в Изборния кодекс, които бяха атакувани в Конституционния съд от опозицията.

Предложението на ГЕРБ бе прието със 74 гласа "за", 21 "против" и 9 "въздържали се".

Проектът предвижда да се намали изискването за местопребиваване на избирателите от 12 на 6 месеца. То обаче ще бъде валидно за изборите след 2012 г.

Конституционният съд атакува единствено и само уседналостта, обяви шефката на правната комисия Искра Фидосова по време на обсъждането на Изборния кодекс.

Депутатката отбеляза, че с внесения иск от народните представители се атакува самият принцип на уседналост, а не срокът, каквото е решението на Конституционния съд.

В мотивите си магистратите са посочили, че законът е предвидил прекомерно дълъг срок за такова живеене, се създава ценз пред избирателите, което представлява нарушение на конституционни права. Той е препоръчал в този количествен критерий, заяви Фидосова.

За да подкрепи становището на ГЕРБ, тя даде примери със световната практика.

Депутатката отбеляза, че в повечето държави членки на Съвета на Европа, препоръките на Венецианската комисия са неприложими.

В Люксембург уседналостта е пет години, в Холандия – пет години, Франция – избирателните списъци се изработват в предходната година и трябва да имат най-малко 6 месеца пребиваване и до провеждането на изборите пребиваването става над година.

През 2007 г. е въведен за първи път този срок от 9 месеца, заяви Фидосова. Тя допълни, че няма препоръки на ГРЕКО, ОССЕ за намаляване на този срок на уседналост.

ГЕРБ предлага и депозитът, внесен от партиите и инициативните комитети, да се възстановява при получени 1% от действителните гласове, а не 2%, тъй като и този текст беше обявен за противоконституционен от съда.

С 86 гласа "за", без против и с 8 "въздържали" беше приет и проектът на Любен Корнезов от левицата, който също предлага намаляване от 12 на 6 меца на срока на уседналост на изборите след 2011 г.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?