20 Април 2024 г. Събота

10 месеца "уседналост" за президент и кметове?

2011-05-13 09:50:56

10 месеца ще бъде изискването за „уседналост“ за местните и президентските избори тази година.

Това реши парламентът, след като прие на първо четене промените в Изборния кодекс, които бяха атакувани в Конституционния съд от опозицията.

Предложението на ГЕРБ бе прието със 74 гласа "за", 21 "против" и 9 "въздържали се".

Проектът предвижда да се намали изискването за местопребиваване на избирателите от 12 на 6 месеца. То обаче ще бъде валидно за изборите след 2012 г.

Конституционният съд атакува единствено и само уседналостта, обяви шефката на правната комисия Искра Фидосова по време на обсъждането на Изборния кодекс.

Депутатката отбеляза, че с внесения иск от народните представители се атакува самият принцип на уседналост, а не срокът, каквото е решението на Конституционния съд.

В мотивите си магистратите са посочили, че законът е предвидил прекомерно дълъг срок за такова живеене, се създава ценз пред избирателите, което представлява нарушение на конституционни права. Той е препоръчал в този количествен критерий, заяви Фидосова.

За да подкрепи становището на ГЕРБ, тя даде примери със световната практика.

Депутатката отбеляза, че в повечето държави членки на Съвета на Европа, препоръките на Венецианската комисия са неприложими.

В Люксембург уседналостта е пет години, в Холандия – пет години, Франция – избирателните списъци се изработват в предходната година и трябва да имат най-малко 6 месеца пребиваване и до провеждането на изборите пребиваването става над година.

През 2007 г. е въведен за първи път този срок от 9 месеца, заяви Фидосова. Тя допълни, че няма препоръки на ГРЕКО, ОССЕ за намаляване на този срок на уседналост.

ГЕРБ предлага и депозитът, внесен от партиите и инициативните комитети, да се възстановява при получени 1% от действителните гласове, а не 2%, тъй като и този текст беше обявен за противоконституционен от съда.

С 86 гласа "за", без против и с 8 "въздържали" беше приет и проектът на Любен Корнезов от левицата, който също предлага намаляване от 12 на 6 меца на срока на уседналост на изборите след 2011 г.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати