20 Април 2024 г. Събота

Красимир Каракачанов: ГЕРБ ще търсят гласовете на ДПС за президентския вот

2011-05-13 05:29:46

Лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов пред news.bg

ВМРО-БНД търси коалиция със сините за изборите. Какво Ви подтикна към тази стъпка?
Ние искаме да чуем становището на сините дали съществува воля за единство на дясното политическо пространство и за ефективно противопоставяне на порочните модели на управление на страната. Искаме също така първичните избори на партиите от „Синята коалиция" да бъдат отворени за номинации и от други десни партии. Пространството на разума в българската политика трябва да има своите общи кандидати. Това е стара наша позиция, която сме лансирали много пъти.

На миналите президентски избори през 2006 г. също имаше разговори между десните партии.
Тогава ние предложихме кандидатурата на сегашния министър на образованието проф. Сергей Игнатов. Само че партиите от „Синята коалиция" предпочетоха г-н Неделчо Беронов и видяхме резултата, за съжаление. Затова на вота преди пет години ние заехме собствена позиция.

Очаквате ли подадената от Вас ръка да бъде приета?
Аз имах разговори с лидерите на СДС и ДСБ и до края на тази седмица очаквам някакъв отговор на писмото, което им изпратихме. Може би ще имаме и среща с Иван Костов и Мартин Димитров, на която ще уточним нещата.

Смятате ли да издигате свой кандидат на отворените предварителни избори?
Ако тези избори са отворени наистина и за други партии - да, разбира се. Ще предложим своя кандидатура.

Как приемате мнението на Бойко Борисов, че на президентския вот трябва да се явяват лидерите на партиите?
Вижте, премиерът Борисов сменя мнението си на 180 градуса на всеки 24 часа. Само до преди няколко дни той казваше, че не е задължително да се явяват лидерите, сега казва обратното, утре може да му дойде нещо друго на ум. В крайна сметка, всяка една партия преценява кого ще издигне. Някои партии издигат лидерите си, други издигат други кандидатури - това въобще не е задължително. Нито като практика в Европа, нито като практика в България.

А ГЕРБ ще издигне ли лидера си?
Аз мисля, че ГЕРБ има две кандидатури, които може да издигне. Едната кандидатура е на Бойко Борисов, а другата е на Йорданка Фандъкова. Така че, както казва самият премиер, август месец ще разберем.

Не е ли късно август месец да бъде обявена тази кандидатура?
Това е пак въпрос на партийна политика, тъй като в Съединените щати, например, нещата са коренно различни. Там първо има вътрешни избори в двете основни партии. Всяка една от партиите е номинирала 3-4 кандидати за президент, които провеждат вътрешна кампания, довеждаща до излъчването на един партиен кандидат. Една кандидат-президентска кампания - от вътрешния вот до самите избори - продължава година и половина. В България практиката е различна, в закона е казано кога се регистрират партиите, кога се регистрират кандидатите. Така че дали е късно или рано всяка една партия преценява според това, доколко е готова!

Но не е ли това и проява на страх от по-дълго обливане с компромати на един по-рано издигнат кандидат?
Това е основният момент, който стопира партиите у нас да издигнат рано кандидатите си. Особено тези, които са управляващи. Защото появи се кандидатурата на Меглена Кунева или по-точно предполагаемата й кандидатура, тъй като тя никога не е казала, че ще се кандидатира за президент, и започнаха помиите. Човек, без да знае разбира, че имал сестра, че баба му ядяла деца, че той самият спал с дядо си и т.н. Навярно затова от десетина дни Кунева изчезна от медийното пространство.

Няма ли да бъде сгъстена компроматната война заради късия отрязък от време през който ще се води?
В България през последните 22 години няма нито една кампания - била тя за местни, била за президентски или за парламентарни избори, в която компроматите да не са били основна част от кампанията. За съжаление, България не е нормална държава и това правителство в момента способства тя да продължава да бъде ненормална държава. Защото със своите полицейски методи на действие, с натиска, който се оказва и върху партиите, и върху бизнеса, и върху медиите прави страхът от компромати и от удари под пояса да е по-голям от всякога.

Каква кампания според Вас ще води ГЕРБ?
От деня на своето създаване ГЕРБ води тотално негативна кампания - против всичко и против всички. ГЕРБ се появи с идеята за „новите лица". И кои бяха „новите лица", които били неопетнени? И Бойко Борисов, и Цветан Цветанов, и много други от ГЕРБ бяха членове на БКП. Нови лица са хората от младото поколение, които са родени примерно към края на 80-те години, завършили са добро образование, имат квалификация, доказали са се в бизнеса, културата или политиката.

Какво очакват хората от управляващата партия?
ГЕРБ тръгна от деня на своето създаване като партия на отрицанието. Само, че това работеше до изборите - от момента, в който взеха властта, хората чакат нещо да се случи. Тях вече не ги интересува кой е бил виновен преди 5, 10 или 15 години. Те знаят кой е виновен - фактът, че повечето не са гласували за други го показва. Хората очакват от ГЕРБ промяна в мого неща, а не само екшъни.

Къде управляващите ще търсят съюзници за изборите?
През последната година и половина ГЕРБ отправи доста недвусмислени анонси към ДПС. Реално погледнато управляващите по никакъв начин не притесниха хората на движението, които бяха във властта. А при кабинетите на Сакскобургготски и Станишев именно ДПС бе партията, която участваше в най-много далавери. Вместо това барбекюто на Доган от 50 кв. м. се превърна в панацея. Поведението на ГЕРБ към ДПС говори само за едно - ГЕРБ ще търсят гласовете на ДПС за президентските избори!

А как ДПС ще играе на президентския вот?
В момента ДПС лансират тезата за участие на Симеон Сакскобургготски в изборите за държавен глава, но те знаят, че бившият премиер ще откаже. Аз мисля, че царят постигна това, което търсеше - исторически реванш и връщане на имотите. След като той си тръгна след референдума през 1946 г., той се върна като министър-председател след изборите през 2001 г. За осем години във властта си върна имотите и стана доста заможен човек. Плюс това като имаме предвид, че обществото е доста поляризирано относно неговото управление и участието му в Тройната коалиция, като имаме предвид и възрастта му - все пак той е на 74 години - едва ли ще скочи в подобна битка.

Тогава какъв ще е следващият ход на ДПС?
Да издигне собствена кандидатура. На тези избори ДПС трябва да преброи избирателите си поради една много проста причина - случиха се някои процеси около Касим Дал, с когото определени политически сили в България заиграват. Касим Дал пък определено заиграва с Турция като държава - на практика той е нейният основен играч у нас. Така че ДПС трябва да покаже пред обществото, че въпреки, че не е на власт и имаше проблеми с поредния разкол, то е запазило своята електорална сила. На втория тур, разбира се, от ДПС пак ще се пазарят кой от двамата кандидати ще подкрепят.

Значи пак ДПС ще определя кой ще ни е президент?
Това зависи от българските граждани. Ако 50 процента от българите си останат в къщи, а 90 на сто от избирателите на движението отидат да гласуват, това ще наклони везните. 500 хиляди гласа са си 500 хиляди. Само че, ако българските граждани наистина са недоволни от това кой определя държавния им глава и излязат да гласуват на изборите за кандидат, който те харесват, тогава ДПС със своите 500 хиляди гласа няма да бъде толкова значим фактор. Въпреки, че пак ще има своето немалко влияние.

Ако единодействието Ви със сините не се осъществи?
ВМРО-БНД е готово и за самостоятелно участие на вота за държавен глава или на такова, при което ще обедини свои единомишленици около споделените ценности на разумния национализъм. При всички случаи формата на участие на президентските избори ще бъде решена демократично от ръководните органи на партията.

Виждате ли сред единомишлениците Ви и Атака"?
За нас „Атака" не е патриотична партия. Тя е една популистка формация, която въпреки, че в момента е на власт, не използва ресурсите й, за да върши нещо полезно по който и да е от аспектите на българския национален въпрос. Дали ще е по циганския проблем, дали ще е за българите в Македония и Молдова. Гледаме само шоу-изпълнения - протестират с черни фланелки в парламента при положение, че са на власт или пък правят циркаджилъци в самолети, на Атон сега и т.н. Това е просто несериозно! Така че не смятаме „Атака" за наш потенциален партньор на президентските избори, както и не смятаме, че Волен Сидеров има качества да бъде президент на България.

Защо?
Човек, който за 20 години поне четири пъти си е сменял политическите убеждения някак си не стои сериозно!

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати