29 Март 2024 г. Петък

4 банди точат ДДС по заявка. 12 милиона комбинации за матурата

2011-05-13 05:23:12

„24 часа"

 

4 банди точат ДДС по заявка

Икономическа полиция следи 3-4 сериозни банди дедесари, които предлагат на фирми с големи обороти да им спестят плащането на данъци. Това съобщи в интервю за 24 часа началникът на Икономическа полиция Дарина Обретенова. В почти всички схеми участвали данъчни служители, които учели бандитите как да се заобиколят законите и да не бъдат заловени. Един от последните хванати чиновници от НАП се съгласил да върши услуги на престъпниците, защото бил притиснат от кредити и получавал пари от тях като абонамент.

 

„24 часа"

 

И водорасли в тумблера, за да расте филето

 

В тайната за вкарването на повече вода във филета и шунки участва и червено водорасло. Използването на т.нар. карагенан доведе до революция в месопреработката, твърдят в бранша. Както 24 часа вчера разкри, масово в колбасарството се вкарват солеви разтвори с тумблери и инжектиране. Това дава възможност от 10 кила месо да се направят 15 кг филе или шунка. Забележителните качества на карагенана се проявяват при термична обработка, описва го сайт на фирма - вносител на добавки за месопреработката. При 60 градуса и повече, когато мускулните белтъци коагулират.

 

„Труд"

 

12 милиона комбинации за матурата

 

Матурата по български език и литература става като тотото - за да ударят шестица, 12-класниците трябва да имат малко късмет и много знания. Просветното министерство е направило 12 млн. комбинации, от които ще се паднат 41 въпроса за държавния изпит във вторник, 17 май. Той е задължителен за всички 68 000 зрелостници, за да получат средно образование. Тестовите въпроси са обединени в 8 компонента, всеки от който съдържа по 5 комбинации, съобщиха за Труд от образователното министерство. Всяка от тези комбинации пък има различен брой въпроси и мери различни знания на учениците - например ...

 

„Труд"

 

Премиерът казва за президент през септември

 

"Откакто 12 години съм в публичното пространство, все ме спрягат за президент. Просто ме забавлява да гледам колко всички ги е страх и как треперят."

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Козлодуй. "До август - септември няма да съобщаваме кандидат и ще ги оставя да гадаят, за да им видя акъла", закани се той. И припомни как "сини, червени и всякакви криминални" залели с помия Цветан Цветанов, щом бил споменат като кандидат за "Дондуков" 2.

По-рано пред Би Ти Ви лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че ако кандидатът на ГЕРБ не е Борисов, ничия друга кампания не може да се направи след август. Според Костов привържениците на Борисов трябва да кажат дали кандидатурата му би била бягство и дали такова са били и оставката му от МВР, и оттеглянето му като кмет на София.

Борисов скастри кметицата на Перник Росица Янакиева, която плаши да провали рязането на лентата на магистрала "Люлин". "Тя е от БСП"Заради тази кметица в Перник и университет им направих!" Похвали се и че е дал 700 000 лв., за да се оправи театърът в града, който бил превърнат в тоалетна. По магистрала "Люлин" всеки ден щели да пътуват по 15 000 души.

 

„Стандарт"

 

Рекет във facebook

 

Хакери рекетират ученици във Фейсбук. Това е най-новата интернет измама, алармираха родители агенция "Стандарт Нюз". Зли компютърни гении сменят паролите на децата в мрежата. После ги изнудват да пращат есемеси, за да им дадат новите кодове. След като някой вече е "хакнат", измамникът прихваща мейла и скайпа на приятелите му. Мишени на хакер с ник headshot са станали няколко момичета от елитни столични гимназии. Измамникът дори комуникирал от името на "жертвите си". Така родител забелязал детето си онлайн в скайпа, докато трябвало да е на изпит. На въпроса защо е вкъщи, наглецът се представил с псевдоним. После обяснил, че е хакер, а родителят "много разпитва" и прекъснал разговора. Сигнал вече е подаден в ГДБОП, откъдето признаха, че това е първият такъв случай.

 

„Стандарт"

 

Тесла с цените на парното и бензина

 

Голяма тесла с акцизите ни готви Европейската комисия, в резултат на която цените на бензина ще скочат с около 5 ст., а на дизела с 16-29 ст. за литър. Брюксел е подготвил предложение за промяна на Директивата за енергийно данъчно облагане (ДЕДО). Тя се отнася за цялата верига от петролни продукти до горива за отопление. ДЕДО предвижда сериозен скок на акцизите върху бензина, дизела, природния газ, метана и пропан-бутана, и то независимо къде се използват - в личния или служебния транспорт, в бита или за отопление. Идеята на Еврокомисията е да се стимулира енергийната ефективност с по-високи цени на всички енергийни източници. В документа е записано, че налогът върху горивата трябва да зависи от излъчването на диоксид при изгарянето им. Предвижда се да няма разлика в акцизите за дизела за автомобили и за отопление. Това ще направи много скъпо използването на нафтови печки и котли през зимата. Сметките на Брюксел предвиждат цената на дизела по бензиностанциите да скочи между 16 и 29 ст. на литър. За бензина ДЕДО предвижда поскъпване от около 5 ст. спрямо сега действащите цени. При топлоенергията също ще има сериозно поскъпване, тъй като проектодирективата иска скок и на акциза върху природния газ, който пък формира 70-80% от сметката ни за парно. Приемането на такъв документ ще повиши цените на всичко, коментират икономистите. Това от своя страна ще надуе инфлацията навсякъде. Най-потърпевши отново ще бъдат по-бедните държави в ЕС, сред които е и България, където в момента се прилагат минимални или близки до минималните акцизи, коментират спецовете.

 

„Монитор"

 

Пишат наръчник за раждане вкъщи

 

Правила за безопасно раждане вкъщи ще бъдат събрани в наръчник, за да се предотвратят нови случаи като този, при който бебето на ветеринарна лекарка почина в дома й в столицата, защото тя отказа помощта на гинеколог.

Раждането вкъщи да се наблюдава от лекар, макар и той да не се намесва, освен ако няма пряка опасност за живота на родилката и на бебето. Това предлага заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиан Йорданов. Докато процесът продължава, пред дома на жената трябва да чака линейка с реаниматор, кувьоз и неонатолог.

 

„Монитор"

 

Забавлявам се колко ги е страх от мен

 

„Гледам как всички треперят и се чудят какво да направят. Просто се забавлявам колко ги е страх. До август-септември ще ги оставя така, да им видя акъла" - заяви в Козлодуй вчера премиерът Бойко Борисов по повод критиките на опозицията, че ГЕРБ бави обявяването на номинацията си за президент.

Една от причините за забавянето били очакваните компроматни атаки срещу кандидата на партията. „Преди една година ние първи определихме нашия кандидат за президент - Цветан Цветанов, след което сини, червени и криминални структури го заляха с помия  и то човека, който се бори с престъпността", напомни министър-председателят.

 

„Монитор"

 

Първанов с бивни, нямал рога

 

Президентът Георги Първанов е ходил на лов за глигани, а не за елени. Това става ясно от официално писмо на президентството до парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси за ловните подвизи на държавния глава.

Както „Монитор" писа, екологът Стефан Аврамов изпрати сигнал за тях до комисията и тя се зае със скъпото хоби на президента. Депутатите планираха да му изпратят писмо с въпроси за чия сметка са ловните му харчове и какво оръжие притежава.

В изпреварващ отговор от „Дондуков" 2 вчера обаче се твърди, че има фактури, и се посочват някои от разплащателните документи като този за отстрелян глиган в района на варненското с. Долище. Държавният глава си признава, че е бил и в някои резервати, например край Тервел.

 

„Дневник"

 

Вътрешните министри на ЕС се споразумяха за реформа на Шенген

 

Европейските вътрешни министри постигнаха консенсус за изготвяне на план, който да позволи държавите членки временно да възстановяват граничния контрол в шенгенското пространство в случаи на големи потоци от имигранти, съобщи агенция "Франс прес".

"Имаше ясна позиция от всеки министър - свободното движения на хора е едно от основните постижения на ЕС и трябва да го поддържаме и пазим", заяви унгарският външен министър Шандор Пинтер пред медиите след извънредната среща в Брюксел.

Все пак повечето от страните в ЕС са подкрепили предложението на Еврокомисията да е възможно временното връщане на граничния контрол, но само при извънредни ситуации.

"Имаше силно единодушие, че Шенген е нещо, което трябва да защитавам", подчерта еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. Тя обаче допълни, че ЕС се нуждае от изясняване на правилата и процедурите, за да се избегнат едностранни и некоординирани решения от страна на държавите членки.

 

„Сега"

 

МВР най-после призна проблема с полицейското насилие

 

Сигналите за полицейско насилие лавинообразно нарастват. По данни на МВР само за петте месеца на тази година са постъпили 35 оплаквания, а според информация на "Отворено общество" в периода 2004-2010 г. те са били общо 65. Половината от побоите са при операции на МВР или от полицаите, които са превишили правата си, когато не са били на работа. Намаляват оплакванията за насилие в полицейските управления и при разпити.

"Полицейско насилие има", призна за пръв път официално и зам.-министърът на вътрешното ведомство Веселин Вучков по време на обществена дискусия, на която присъстваха съдии, прокурори, адвокати и неправителствени организации.

След направената проверка на тези 35 оплаквания е уволнен един служител на реда, а трима са били наказани, съобщи началникът на инспектората на МВР Добрин Руменов. Данни срещу някой от тях да е образувано досъдебно производство обаче няма.

 

„Дума"

 

6% годишен ръст на икономиката е възможен

 

В своя управленски проект за икономическо развитие на България БСП залага увеличаване на икономическия растеж с не по малко от 6 на сто годишно за периода до 2020 година. Това обяви вчера при представянето на проекта на левицата председателят на Съвета по икономическа политика в БСП Явор Куюмджиев. Той заяви, че БСП е готова да постигне двойно увеличение на стнадарта и качеството на живот на българските граждани, като доходите ще достигнат 75 на сто от средните в ЕС.     Левицата предлага увеличаване на минималната работна заплата на 50% от средната за страната и незабавна актуализация на пенсиите с натрупаната инфлация. БСП смята, че трябва рязко да се засили регулацията на държавата върху цените на тока както и върху другите монополни доставки. От левицата са готови да работят за разбиване на монополите и картелите и възстановяване на пазарните правила особено в чувствителните области на производство и търговия с горива, хранителни стоки и банкови услуги. БСП смята, че трябва да бъде спряна приватизацията на "Булгартабак холдинг", ВМЗ и миноритарните дялове от електроразпределителните дружества. За изпълнението на спасителните мерки на левицата ще са необходими около 2 млрд. лв, които може да бъдат осигурени чрез възстановяване на нормалната работа на приходните агенции и достигане на нивата на събираемост от 2008 година.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати