24 Април 2024 г. Сряда

МВФ предупреди Латинска Америка, че възходът й може да свърши с крах

2011-05-13 05:17:43
Бумът на икономиките в Латинска Америка може да свърши с тежка криза, ако правителствата в региона не управляват добре ситуацията.

Лидерите трябва да предпазят икономиките от прегряване като навреме започнат да ограничават обществените разходи, поддържат разумна монетарна политика и заделят за "черни дни" колкото се може повече от спечеленото днес.

Това необичайно остро предупреждение отправи Николас Ейсагире, директор на Международния валутен фонд за Западното полукълбо.

Той е бивш финансов министър на Чили (2000-2006) и предупреди колегите си и централните банкери в района, че валутите им може да претърпят внезапен шок, предизвикан от външни фактори като срив в цените на суровините или неочаквано бързо покачване на лихвите в САЩ.

Специално по адрес на Бразилия директорът на МВФ каза, че президентът Дилма Русеф трябва да продължи да "управлява икономиката чрез различни мерки, за да избегне крайности, заради които накрая всичко може да свърши в сълзи".

"Ако последва голяма корекция... капиталите изведнъж може да спрат да пристигат в страната и да се окажете с голяма финансова криза", каза Ейсагире.

Думите му са едни от най-категоричните предупреждения към района, който се радва на солидни приходи заради поскъпването на цените на суровините (Китай е най-големият купувач), което обаче привлече много валутни спекуланти (лихвите са 12% и едни от най-високите в света) и наду инфлацията.

Тази година екипът на Дилма Русеф се опитва да удържи инфлацията и вече вдигна три пъти лихвите и обяви бюджетни съкращения за около 30 млрд. долара. Инфлацията на годишна база проби през април определения за 2011г. таван от централната банка от 4.5% с 2 пункта толеранс.

Ейсагире критикува и навика на латиноамериканските лидери да харчат неразумно, когато имат пари. "Ние сме много по-склонни да пръскаме пари, отколкото другите части на света. Трябва да внимаваме това повече да не се повтаря."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати