25 Април 2024 г. Четвъртък

Вътрешните министри на ЕС се споразумяха за реформа на Шенген

2011-05-13 05:05:33
Европейските вътрешни министри постигнаха консенсус за изготвяне на план, който да позволи държавите членки временно да възстановяват граничния контрол в шенгенското пространство в случаи на големи потоци от имигранти, съобщи агенция "Франс прес".

"Имаше ясна позиция от всеки министър – свободното движения на хора е едно от основните постижения на ЕС и трябва да го поддържаме и пазим", заяви унгарският външен министър Шандор Пинтер пред медиите след извънредната среща в Брюксел.

Все пак повечето от страните в ЕС са подкрепилипредложението на Еврокомисията да е възможно временното връщане на граничния контрол, но само при извънредни ситуации.

"Имаше силно единодушие, че Шенген е нещо, което трябва да защитавам", подчерта еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. Тя обаче допълни, че ЕС се нуждае от изясняване на правилата и процедурите, за да се избегнат едностранни и некоординирани решения от страна на държавите членки.

Консенсусът, постигнат днес, се отнася за изготвянето на механизъм, който да позволява на страните в Шенген да поставят гранични контроли, когато има голям приток на имигранти или друга държава членка не може да се справи с контролирането на миграцията.

Кипър беше единственият открит противник на предложението, докато Белгия, Испания и Малта изразиха своите резерви, съобщи дипломат, пожелал анонимност. В крайна сметка 15 от 27 еврочленки са подкрепили реформата на Шенген.

"Имаше много широк, дори единодушен консенсус по предложенията на комисията", заяви френският вътрешен министър Клод Геан. Франция и Италия бяха страните, които първи поискаха шенгенските правила да бъдат променени заради кризата с имигрантите от Северна Африка.

Окончателно решение дали да се изготви план за възстановяване на граничния контрол трябва да вземат лидерите на ЕС на срещата на върха на 24 юни.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Европа


Новини
5 години и 7 доклада по-късно Европейската комисия заяви за пореден път, че напредък за борбата срещу престъпността и корупция има, но че той не е достатъчен.Представяйки днес изводи ...
Новини
В четвъртък и петък европейските министри на вътрешните работи ще обсъдят членството на България и Румъния в шенгенското пространство. По време на Съвета на ЕС, който ще се проведе в Люксембург, те ще ...
Новини
България ще отчете най-силно намаляване на населението сред страните членки на Европейския съюз през периода 2010-2060 година, прогнозира Евростат.Най-силно пък ще нарасне населението на ...
Новини
С голямо мнозинство Европейският парламент прие доклада на Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния да се присъединят към шенгенското пространство. По този начин евродепутатите ...
Новини
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Мак ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати