29 Март 2024 г. Петък

Първанов нямал ловни провинения

2011-05-12 20:19:11

Няма достатъчно факти за корупция на президента Георги Първанов в сигнала на природозащитника Стефан Аврамов, съобщи председателят на парламентарната антикорупционна комисия Валентин Николов от ГЕРБ. 

Природозащитникът искаше депутатите да проверят кой финансира скъпото хоби на първия ловец на държавата.

Комисията обаче не може да се произнесе дали е налице конфликт на интереси, тъй като въпросът вече е в компетенциите на новата, постоянно действаща комисия за предотвратяване на конфликта на интереси, съобщава Mediapool.

Екологът настоява да се установи кой плаща разходите за ловните експедиции и принадлежностите на Първанов. Освен това – дали те се покриват от спонсор или от държавния бюджет и, ако финансирането е частно, поемал ли е държавният глава определени ангажименти към "спонсорите", осигуряващи скъпото му хоби.

В изпратения до президентството отговор до комисията се посочва, че държавният глава няма трофей от архар, а другите му трофеи са регистрирани според изискванията на закона.

Държавният глава отрича твърдението на еколога, че всяка от ловните пушки, с които упражнява скъпото си хоби, е на стойност над 50 000 лева.

От "Дондуков" 2 твърдят още, че Първанов не е убил 20 глигана в резервата "Белене“ и не е ловувал елени в Тервел. Във варненското село Долище обаче е убил глиган, като е заплатил трофея.

Според отговора Първанов сам плаща ловните си разходи, а публикациите за ловните му подвизи са част от политическа кампания за неговото дискредитиране.

Хобито на президента привлече особено внимание, след като се разбра за бракониерския му лов на 7 ноември 2008 г. в резерват в Узбекистан. Информацията за лова бе разпространена от кореспондента на сайта ferghana.ru в Ургенч Сергей Наумов. 

Журналистът Сергей Ежков също потвърди информацията за лова в интервю дадено по телефона за базирания в Лондон сайт Kafene.net. Бракониерският лов се появи в бюлетина на международната работна група по дивите кози към "Международния съюз за защита на природата" (IUCN) за септември 2009 г. 

Заместник-директорът на Нуратинския държавен резерват потвърди, че на 7 ноември 2008 г българският президент е посетил резервата и даде нови подробности – в района на главния планински връх Хаят Баши той причакал два архара, подгонени от служители на резервата, и застрелял един от тях.

Досега Първанов е коментирал лова в Узбекистан само с лаконичното "Не съм убил архар". Наскоро обясни още, че няма екзотични трофеи и упражнява своето хоби единствено на територията на страната.

Първанов се похвали също, че отглежда вълк, а проверка на РИОСВ установи, че той не е нарушил закона, вземайки вълка в резиденция "Бояна". От обясненията на инспекцията стана ясно, че животното Зорница е "държавна собственост“, която се намира в нещо като "командировка“ от ловно стопанство "Витиня” в резиденция "Бояна“. 

Затова не се налагало дивото животно да бъде регистрирано в екоинспекцията.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати