20 Април 2024 г. Събота

Държавата имала пари за всичко в момента

2011-05-12 19:23:20
Според вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков държавата има средства за всичко в момента. Това той каза в отговор на въпрос пред журналисти в Благоевград. 

Дянков пристигна тази вечер в града за среща с общински съветници и предприемачи, за да обсъди теми, свързани със сътрудничеството между местната и централната власт, състоянието на бизнес средата и инвестиционния климат в региона.

"Както виждате, държавата се движи добре, заяви Симеон Дянков. Но има бюджет, гласуван в Народното събрание, и каквото е в момента в бюджета, за това има средства".

В края на юни – началото на юли ще стане ясно дали пенсионерите ще получат по 136 лева допълнително, каза още Дянков в отговор на въпрос.

Според финансовия министър резултатите вече три тримесечия са положителни за икономическия растеж. На 15 май излизат резултатите за първото тримесечие на тази година и той е убеден, че те ще са положителни – и спрямо първото тримесечие на миналата година, и спрямо последното тримесечие на 2010 г. 

Въпросът вече според него е колко бързо и кога тези положителни резултати на макроикономическо ниво ще се усетят от всички и във всички сектори. 

"Този процес обикновено трае около година", коментира Дянков. "Така че се надяваме до средата на годината да започне да се усеща много по-осезаемо това, че износът ни върви много добре, това, че селското ни стопанство вече дърпа нагоре за второ тримесечие, това, че строителството тази година е много по-активно от миналите години. 

Но затова винаги трябва известно време", каза той, цитиран от БТА. 

Пред участниците в срещата министър Дянков подчерта значението, което ще има приемането от парламента на пакт за финансова стабилност. 

Идеята е чрез приемането му да се покаже на бизнеса и навън, и вътре в България, че това и следващите правителства ще водят стабилна финансова и фискална политика, коментира той. 

Предвиждат се законови промени, които ще направят по-ясна тази визия. Дянков изрази своята убеденост, че в момента, в който този пакт за финансова стабилност се приеме в парламента, ще има ефект, изразяващ се в намаляване на лихвите на банките. 

"Външните инвеститори, особено рейтинговите агенции, оценяват доста високо този тип промени", посочи Дянков.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати