27 Април 2024 г. Събота

Съмнения за нова тройна коалиция в НС

2011-05-12 16:11:56

С таен вот народните представители избраха тримата депутати, които попълват квотата на Народното събрание в най-обсъжданата комисия – тази за конфликт на интереси.

Това са Филип Златанов, предложен от ГЕРБ, Катя Станева от „Атака“ и Сабрие Сапунджиева от ДПС. Те събраха най-много гласове сред депутатите.

 

Филип Златанов (ГЕРБ) - фаворитът на народните избраници ще бъде председател на Комисията за конфликт на интереси. За него гласуваха общо 143-ма депутати. Той е юрист, на 34 г., има опит във финансите, работил е в Агенцията "Държавна финансова инспекция" и в правния отдел на военното министерство. През последните четири години е бил юрисконсулт в банка.

Катя Станева (Атака) събра 110 гласа от колегите си в парламента, а заместник-председателят на Централната избирателна комисия от ДПС Сабрие Сапунджиева – 105 гласа.

След като станаха ясни новите членове на комисията за конфликт на интереси, председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев беше засипан от въпроси в кулоарите дали тройната коалиция няма нов формат.

„Аз лично нямам никакви договорки за избора на кандидатката на ДПС Сабрие Сапунджиева за член на комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Казах на депутатите от ГЕРБ да гласуваме за нашия кандидат и за кандидата на "Атака", а оттам нататък всеки сам да прецени коя номинация ще подкрепи“, обясни Велчев.

По думите му понякога се налага от "две злини да се избере по-малката". Той предположи, че Сапунджиева е събрала голям брой гласове, защото е познато лице, тъй като беше номинирана и за кандидат-омбудсман.

„Ще бъдем обективни в работата си, без значение на партийната принадлежност на хората, за които имаме сигнали. Комисията за конфликт на интереси ще гледа нови сигнали, различни от тези, постъпили в парламентарната комисия “, заяви новият председател на антикорупционното звено.

Кандидатите за комисията бяха общо петима – от всяка парламентарно представена партия по един.

Най-малко гласове – 24, е получил кандидатът на „Синята коалиция“ Антония Романова. Тя беше изпреварена от предложената от левицата Лидия Руменова, за която са гласували 53-ма народни избраници.

Общо гласувалите депутати са 209, от всички бюлетини 26 се броят за недействителни, защото не е отбелязано за кого е гласувано, няколко бюлетини са били с различно съдържание или са били празни.

Според поправките в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси свои представители в комисията трябва да излъчат и президентът, и Министерският съвет.

Президентът Георги Първанов вече назначи с указ своя представител – юриста Николай Николов. Остава и от Министерския съвет да определят кой ще попълни квотата им в новото звено.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати