26 Април 2024 г. Петък

Осигурените са намалели с 260 хил. за последните две години

2011-05-11 16:56:34
За една година наетите с трудов договор са намалели с 41 хил. души. Това показва сравнението на данните на Националния статистически институт (НСИ) за първото тримесечие на 2011 г. спрямо същия период на миналата година.

За последните две години спадът в броя на работещите с трудов договор е 260 хил. Числото се разминава с данните за намаляването на заетите за същия период – над 300 хил. души, защото в тази графа официалната статистика поставя хората над 15 години, които са работили дори един час срещу заплащане. В тази категорията попадат и тези, които не са на работа, тъй като ползват годишния си отпуск или са в болнични, майчинство. Намаляването на наетите с трудов договор обаче има по-голямо значение, защото оказва огромен негативен ефект върху приходите от данъците и осигуровки.

Данните на НСИ показват, че намаляването на работещите продължава, но със затихващо темпо. В края на март 2011 г. наетите са били с 1 300 по-малко спрямо декември миналата година. За сравнение през първото тримесечие на 2010 г. намалението е с 64 хил. души. Тогава беше отчетен и най-голям ръст на безработицата, която стигна до 10.26% от икономически активното население.

Най-големи съкращения е имало в предприятията от преработващата промишленост, откъдето за една година са освободени 19 400 души. Уволнените от строителството са 18 800, а от икономическата дейност "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" с 12.5 хил.

През зимата на тази година най-интензивно е било търсенето на брокери на имоти. Заетите в бранша са нараснали с 19% през периода януари - март. Увеличили са се и работниците в селското стопанство, което се обяснява с подготовката за летния сезон.

Средната заплата през първото тримесечие на 2011 г. е нараснала с 8.4% спрямо година по-рано и е стигнала 671 лв. Ръстът в частния сектор е бил 11.7%, а в обществения – 1.8%. Основната причина за повишаването е съкращаването на ниско платените работници, а не толкова реалното увеличение на възнагражденията.

Най-голям ръст на заплатите е имало в икономическата дейност "Професионални дейности и научни изследвания" - с 20.5%. В нея влизат счетоводни, юридически, консултантски, архитектурни и инженерни дейности, рекламата, проучването на пазара и изследването на общественото мнение. С 20.3% са скочили и заплатите в бранша "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения". През март тази година средната заплата в сектора, в който влизат производството на филми и телевизионни предавания, информационните технологии, издателската дейност, звукозаписът и издаването на музика, е стигнала 1453 лв., с което браншът става най-скъпо платен.

Според данните на НСИ през първото тримесечие на 2011 г. средната заплата не е намаляла в нито един отрасъл спрямо същия период на миналата година. През месеците януари-март обаче средното възнаграждение в образованието е намаляло с 14% - до 650 лв.

Най-ниско платени са били наетите в хотелите и ресторантите, които официално са получавали средно по 432 лв.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати