26 Април 2024 г. Петък

Пернишката кметица се дърпа за Акт 16 на АМ "Люлин"

2011-05-11 16:48:29

Има опасност община Перник да не подпише Акт 16 за магистрала "Люлин", ако фирмата строител не изпълни всички поети към нея ангажименти. Това стана ясно от думите на кметицата на общината Росица Янакиева. 

На 1,5 млн. лв. възлизат щетите, нанесени на община Перник, за които има претенции за възстановяване. 

Вече строителният министър Росен Плевнелиев обяви, че за неделя е планирано откриването на трасето. 

До този момент магистрала „Люлин” има издаден Акт 15, тоест изпълнителят е предал обекта на възложителя, и тече държавна-приемателна комисия за подписването на Акт 16. 

След това в рамките на един-два работни дни ще бъде издадено и разрешение за ползване на обекта. Това са очакванията на пътната агенция. 
 
„Община Перник продължава да има претенции към главния изпълнител на автомагистрала "Люлин" и засега не е подписала Акт 16“, обяви кметът Росица Янакиева. 

По думите й турският консорциум "Мапа Дженгиз" не е изпълнил ангажиментите 
си, поети в подписано на 12 април споразумение, а повечето от фиксираните в документа срокове вече са изтекли. 

„Формално е изкърпен пътят от пернишкия квартал "Мошино" до Мало Бучино. В дясното платно в посока към Големо Бучино настилката е натрошена, деформирана и при първия дъжд ще падне. Не са почистени крайпътните канавки по шосето“, оплака се пернишката кметица.  

"Мапа Дженгиз" дължала на община Перник над 300 000 лв. за ползвани терени за депа. Изместено било и коритото на река Рударщица и "Мапа Дженгиз" не била предприела нищо за укрепване на брега. 

Росица Янакиева настоява към възстановителните мероприятия да се прилага същият стандарт, както и при строителството на автомагистралата.


Тази сутрин е била проведена поредна среща с ръководството на "Мапа Дженгиз". Оттам обаче са отказали да подпишат анекс към споразумението, не приемайки обема работа, изискван от тях, заяви Янакиева. 

Агенция "Пътна инфраструктура" е отправила покана към община Перник днес да подпише Акт 16. "Наш представител е заместник-кметът Михаил Михайлов. Той днес отсъства", заяви Росица Янакиева. 

Общата сума за изграждането на магистрала „Люлин” е 185 млн. евро с ДДС, включително и с оскъпяването.

15-16 хил. автомобила на денонощие пътуват в двете посоки между Перник и София, сочат данните на Пътната агенция.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати