26 Април 2024 г. Петък

Печките били по-вредни от GSM антените

2011-05-11 16:46:02

Бурен спор се развихри днес в Народното събрание по време на дискусията около промените в Закона за здравето, внесени от "Синята коалиция". 

Сините предложиха да не се допуска монтирането на излъчвател на нейонизиращи лъчения върху по-ниска сграда от околните, ако разстоянието между тази и съседните попада в рамките на хигиенно-защитната зона на излъчвателя.

Повече от час народните представители обсъждаха микровълновите печки или антените на мобилните оператори са по-вредни за здравето на хората. 

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов бе един от първите, които възразиха срещу внесените законови промени, целящи да се защитят гражданите от вредното влияние на антените на мобилните оператори. 

Най-големите лъчения идват от микровълновите печки, заяви Иванов. Според него те увреждат не само здравето на хората, но и самата храна.

По-вредни от антените на мобилните оператори са самите мобилни апарати. Да се играе със страха на хората, е изключително вредно, категоричен бе Лъчезар Иванов, който се прочу с множество корупционни скандали през последната година. Те станаха причина той да се раздели със зам.-председателския пост в Народното събрание.

Микровълновите печки не са рентгенови апарати, контрира синият депутат Ваньо Шарков. Той обвини Лъчезар Иванов в некомпетентност.

Колегата му Иван Иванов от ДСБ заяви, че Иванов защитава интересите на мобилните оператори. За пример той даде неговото участие в аферата "Верту", при която група депутати бяха подмамени в хотел с обещания за безплатни луксозни телефони. 

В предложението на „Синята коалиция“ бе залегнало изискването да не се допуска монтирането на излъчватели на нейонизиращи лъчения на разстояние по-малко от 500 м до детски градини, училища, лечебни заведения, домове за възрастни хора и хосписи.

След едночасовия спор очаквано мнозинството на ГЕРБ и „Атака“ отхвърли предложенията на сините. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати