26 Април 2024 г. Петък

50 млн. за желаещите да санират сградите, в които живеят

2011-05-11 16:42:26

Частните компании ще консултират безплатно гражданите, желаещи да санират апартаментите си с евросредства. Приоритетите в жилищната политика на България представи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева на конференция за инвестиции и пазара на недвижимите имоти.

Консултантите ще работят с експерти от регионалното министерство по оперативната програма "Регионално развитие".

По план по нея ще бъдат отделени 63 млн. лева за саниране на жилищни сгради, като 50 на сто от стойността на санирането на жилището остава за сметка на собствениците.

Ако гражданите могат сами да кандидатстват по проекта, няма да е задължително да ползват новото звено „консултанти“.

„Идеята е тази година чрез обществена поръчка да се изберат не по-малко от шест проджектмениджъри, които да имат представители – поне по един човек, в 36 града, допустими за финансиране по програмата. Тези частни компании ще консултират хората при свикването на общо събрание, при авансово набиране на 500 лева на апартамент за енергиен одит на сграда в специална сметка. След като има такава готовност, звеното по програмата в министерството ще отпусне авансово средства за енергийния одит“, обясни Захариева.

След като е готова документацията, обаче идва втората стъпка – изработването на техническия проект. Докато се правят всички одити, консултантите ще подпомагат и при осигуряването на собственото (а не отпусканото от държавата) съфинансиране на останалите 50% от стойността на санирането.

“Едва след като средствата са събрани, започват строителните работи по санирането на сградата. Компаниите ще получат средствата си за услугата, ако проектът за саниране бъде доведен до успешен край и сумата ще е процент от реализирания проект. Процентът е въпрос на обществената поръчка”, каза Захариева.

Сумата за целия проект ще бъде разделена на две. 50 млн. лв. ще отидат за безвъзмездното финансиране на проекта. 13 млн. лв. ще са за осигуряване на нисколихвено кредитиране и за гаранционен фонд, с който да се мотивират банките при отпускането на кредити за саниране.

“Все още се обсъжда какви ще са видовете кредити – колективни или индивидуални. Засега идеята е кредитополучател да е сдружението на собствениците, които да участват солидарно при формирането на гаранционната част от заема”, обясни Захариева.

Според сегашното законодателство е необходимо съгласие на 67 на сто от жителите на многофамилни сгради за обновяване на сградите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати