19 Април 2024 г. Петък

Документален филм с умиращата Лейди Даяна разбуни Кан

2011-05-11 13:38:36
Документален филм, в който е включена папарашка снимка на умиращата Лейди Даяна след катастрофата в Париж през 1997 г., разбуни духовете 3 дни преди да бъде показан на медиите и потенциалните разпространители на откриващият се днес кинофестивал в Кан.

"Незаконно убийство" (Unlawful Killing) на режисьора и актьор Кийт Алън е направен с подкрепата на Мохамед ал Файед, чийто син Доди загина в същата катастрофа.

Приятелка на покойната бивша съпруга на британския престолонаследник принц Чарлз реагира гневно дори без да е видяла филма.

"Ако съобщенията за снимката са верни, това е абсолютно отвратително", каза Роза Монктън, която е била на почивка с Даяна няколко седмици преди трагедията."Нямам думи за това, че хората се опитват да правят пари от нейната смърт."

Снимката е публикувана и преди и в много държави по света, отговориха създателите на филма.

"Сдобихме се с нея от италианско списание, което вече я бе показало цялата на страниците си, а освен това кадърът го има на много места в Интернет.Само в британската преса предпочетоха при публикацията да поставят черна лента през лицето й.

Филмът ни няма да се показва във Великобритания и рекламният му клип може да се види само на официалния ни сайт.

Така че не публикуваме нещо, което светът не е виждал", се казва в официалното съобщение до "Ройтерс".

Филмът се опитва да докаже, че разследването от 2007/2008 на гибелта на Даяна е целяло да замаже истината в интерес на "върховете". Ал Файед е убеден, че заради невъзможността да приеме Даяна да се омъжи за мюсюлманин принц Филип, съпругът на кралица Елизабет Втора, е наредил тя да бъде убита.

"Филмът не е за конспирация преди катастрофата, а за доказване, че е покрита истината след нея. Това е разследване на разследването", казва Алън.В коментар за британския в." Гардиън" режисьорът отвръща на критиците си, че във филма припомня такива известни факти като опитите на кралското семейство да вкара Даяна в психоклиника, както и че съдебният лекар наричал откачени всички, съмняващи се, че случилото се в тунела в Париж може да е нещо различно от обикновена катастрофа.

Всички вестници, които пишеха "Убита ли е Даяна?", изведнъж смениха тона, започнаха да твърдят, че разследването е загуба на време, и спряха да питат защо случилото се е определено като "незаконно убийство", защо отказаха да свидетелстват всички ключови френски очевидци, защо не бе извикан на разговор никой от кралското семейство, нито обърнаха внимание на факта, че се търси истината от един съдебен лекар и един съд, всъщност положили клетва за вярност на Нейно величество, коментира Алън.

"Незаконно убийство" разказва за конспирация, организирана не от един център, а колективно от британските хора с власт и влияние - съдии, адвокати, политици, полицейски началници, тайните служби и дори главните редактори на вестниците, допълва режисьорът."Точно както стрелката на компаса се ориентира, без да й се казва накъде, така и те инстинктивно знаят какво се очаква от тях, когато са застрашени държавните интереси, и започват да действат съответно тихомълком, задушавайки неудобните доказателства или поставяйки под съмнение достоверността на свидетелите, чиито разкази противоречат на официалния наратив."

Заглавието на филма се нуждае от известно обяснение за читателите извън Англия. Терминът "unlawful killing" е определение, предизвикващо разследване на убийство (а не на смърт поради небрежност или случайност), извършено от един или няколко неизвестни души без правно основание и в нарушение на закона. Даването на такова определение на инцидент изисква да не се посочват като отговорни конкретни хора, за да може полицията да започне разследване и събиране на достатъчно доказателства за идентифициране, обвиняване и изправяне пред съда на извършителя.

Френско и британско разследвания заключиха, че за катастрофата е бил виновен пияният шофьор.
източник: hotnews.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати