19 Април 2024 г. Петък

Наблюдатели: Партиите просто нямат интерес от електронното гласуване

2011-05-11 06:04:08
Партиите се страхуват от електронното гласуване, защото то ще активизира младите, хората в чужбина и ще затрудни прилагането на традиционните похвати за манипулиране на избирателите. Това е общо мнение на експерти в областта на иновациите и на интернет активисти, наблюдаващи изборите.

След като Конституционният съд отмени възможността за експериментално електронно гласуване по интернет с аргумента, че така се нарушава тайната на вота, наблюдатели се съгласиха, че има такава опасност, но смятат, че могат да се намерят защитни механизми.

", заяви Тодор Ялъмов от фондация "Приложни изследвания и комуникации", която наблюдава и развива иновационни и ИТ проекти.

В България имаме много "негативна" регулация - не правим нещо, защото ще има злоупотреби, не даваме възможност да се променим и си оставаме в сегашните си злоупотреби, допълни той.

"Да не би след решението на съда да има по-малко екскурзиантски гласуващи? Практиката на купуването на гласове с хартиените избори показва, че и досега е имало начин да се разкрива вотът, но това като че ли не пречи толкова", каза Ялъмов.

Според него електронното гласуване рано или късно ще бъде въведено, като така цената за купуване на изборите или разкриване на вота и манипулиране на резултатите ще стане "забранително висока". По думите му това поражда страх у политиците, "че сърдите млади хора ще се включат, а и предпочитат да работят с групите, които лесно се купуват - с капачки и кебапчета до 20-30 лева кеш".

"Проблемът с електронното гласуване не е в технологичното осигуряване на тайната на вота, а чисто психологически - готови ли са партиите за тази стъпка", коментира Валентина Иванова от фондацията "Гласуване без граници", която отдавна настоява за въвеждането му, което би мотивирало българите зад граница.

Дали заради липса на експертиза, на политическа воля или просто от некомпетентност, със записването в изборния кодекс на точно тези текстове, които съдът отхвърли като противоконституционни, ГЕРБ унищожи в зародиш идеята за гласуване по интернет и създаде алиби за следващите управляващи, смята тя.

Един от активните блогъри, наблюдаващи разработването на изборните правила, Асен Генов, също е на мнение, че гаранции за свободен вот по интернет могат да се осигурят. След като в САЩ и Естония са намерили такива механизми, защо ние да не можем, пита той.

И според него партиите просто нямат интерес, защото българите в чужбина ще могат да обърнат резултатите. Затова и на този въпрос се погледна доста повърхностно при приемането на Изборния кодекс - въведе се проформа нещо, без да се потърси задълбочен анализ от специалистите, смята Генов.

Друг активен блогър и юрист - Пейо Попов, обаче казва, че няма достатъчно защитена схема за тайно и самостоятелно гласуване по интернет, там няма еквивалент на тъмната стая. При досегашните сериозни нарушения, купуване на гласове и при многото негласуващи интернет по-скоро ще автоматизира недостатъците и ще увеличи проблемите, казва Попов.

Не случайно конституционните съдилища в Германия, Холандия, Ирландия и Англия имат решения, че подобно дистанционно гласуване поражда съмнения, допълни той.

В днешно време с помощта на информационните технологии е възможно да се направи всичко, което се прави ръчно и на хартия, отговори IT специалист, работил по големи проекти.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати