20 Април 2024 г. Събота

700 школà привършват парите, алармират синдикати

2011-05-11 05:26:33
Около 35% от училищата в страната са застрашени да останат без средства и ако не бъдат дофинансирани от общините или от държавния бюджет, няма да могат да изкарарат до края на 2010 г., алармират синдикалисти.

Около 700 учебни заведения ще имат средства, предоставени им от единните разходни стандарти за издръжка на ученик, само до септември тази година, заяви на пресконференция председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева. 

Днес тя представи данни за училищата, които имат финансови затруднения заради повишените разходи за електроенергия и отопление.

В 25. училище в столичния кв. "Красно село" например са изразходвани 95% от средствата за единните разходни стандарти.

В 131. СОУ в жк "Младост" пък са изхарчени 78% от тези средства, а в 39. СОУ, отново в жк "Младост" – 67 на сто от тях. 

Янка Такева коментира, че това са училища, в които учат от 300 до 700 деца, а чрез средствата за единните разходни стандарти за издръжка на учениците се формират делегираните бюджети. 

От синдиката на българските учители настояват правителството да отпусне необходимите 140 милиона лева до края на 2011 г. Според Янка Такева общините също могат да помогнат с дофинансиране на затруднените училища, които са на тяхна територия.

За закъсалите столични училища са необходими около 650 000-700 000 лева до края на 2011 г., посочи тя.

Синдикатът на българските учители настоя и за мерки за увеличаване на заплатите на учителите, които са непроменени от 2008 г. насам. 

По данни за първото тримесечие на годината средната брутна педагогическа заплата е 695 лева, а средната брутна заплата на непедагогическия персонал е 495 лева, каза Янка Такева. 

"Учителите с висше образование и с първи клас квалификация останаха на нивото на средната брутна работна заплата за страната", коментира тя. По думите й в синдиката "масово" пристигат оплаквания.

От синдиката поискаха още Министерството на образованието да предостави справка за това колко училища в страната могат да изплатят полагащата се допълнително една средна брутна работна заплата, която трябва да се получи на три пъти – преди 15 септември, преди 24 май и за Коледа.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати