Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Фев 26
Начало arrow България arrow 700 школà привършват парите, алармират синдикати

700 школà привършват парите, алармират синдикати

  Print E-mail
2011-05-11 05:26:33
източник: dnes.bg

Около 35% от училищата в страната са застрашени да останат без средства и ако не бъдат дофинансирани от общините или от държавния бюджет, няма да могат да изкарарат до края на 2010 г., алармират синдикалисти.

Около 700 учебни заведения ще имат средства, предоставени им от единните разходни стандарти за издръжка на ученик, само до септември тази година, заяви на пресконференция председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева. 

Днес тя представи данни за училищата, които имат финансови затруднения заради повишените разходи за електроенергия и отопление.

В 25. училище в столичния кв. "Красно село" например са изразходвани 95% от средствата за единните разходни стандарти.

В 131. СОУ в жк "Младост" пък са изхарчени 78% от тези средства, а в 39. СОУ, отново в жк "Младост" – 67 на сто от тях. 

Янка Такева коментира, че това са училища, в които учат от 300 до 700 деца, а чрез средствата за единните разходни стандарти за издръжка на учениците се формират делегираните бюджети. 

От синдиката на българските учители настояват правителството да отпусне необходимите 140 милиона лева до края на 2011 г. Според Янка Такева общините също могат да помогнат с дофинансиране на затруднените училища, които са на тяхна територия.

За закъсалите столични училища са необходими около 650 000-700 000 лева до края на 2011 г., посочи тя.

Синдикатът на българските учители настоя и за мерки за увеличаване на заплатите на учителите, които са непроменени от 2008 г. насам. 

По данни за първото тримесечие на годината средната брутна педагогическа заплата е 695 лева, а средната брутна заплата на непедагогическия персонал е 495 лева, каза Янка Такева. 

"Учителите с висше образование и с първи клас квалификация останаха на нивото на средната брутна работна заплата за страната", коментира тя. По думите й в синдиката "масово" пристигат оплаквания.

От синдиката поискаха още Министерството на образованието да предостави справка за това колко училища в страната могат да изплатят полагащата се допълнително една средна брутна работна заплата, която трябва да се получи на три пъти – преди 15 септември, преди 24 май и за Коледа.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски.С полагане на цветя и венци ще бъде отдадена почит на делото на Дякона в цялата страна.В родния му град Карлово тази сутрин ...
  Новини Нивото на язовир "Студена" се е покачило с половин метър през последните 10 дни, предаде БНР. Притокът на водата е близо 550 литра в секунда, ...
  Новини Денят ще бъде облачен, с положителни температури и превалявания от дъжд.През нощта ще бъде предимно ясно, първоначално с незначителна висока облачност, която до сутринта ще се ...
  Новини Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да извърши незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ...
  Новини 24 часаЗаписите на президента - от дело за доставки на оборудване за милиони за армията Разработката е на ДАНС, а материалите са отишли в спецпрокуратурата. "Разследването е с предмет и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?